Mesajul ambasadoarei SUA la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, adresat ucrainenilor în ziua alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA este că ajutorul Washingtonul nu va scădea, în pofida îngrijorărilor cu privire la disponibilitatea parlamentarilor de a susţine asistenţa masivă oferită de SUA Kievului, în timp ce Ucraina continuă să se confrunte cu bombardamentele ruseşti. De asemenea, Greenfield a declarat că fermierii ucraineni devin din ce în ce mai ”disperaţi” ţinând cont că Acordul privind exportul cerealelor cereale intermediat de ONU se apropie de data expirării, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există o susţinere bipartizană clară pentru sprijinul pe care Statele Unite îl oferă Ucrainei şi vom fi acolo atât timp cât este nevoie. (...) Există un sprijin bipartizan puternic pentru a ajuta poporul Ucrainei în acest moment de restrişte şi acel sprijin va continua atât timp cât va fi necesar””, a declarat reporterilor un înalt oficial al administraţiei marţi dimineaţă.

Thomas-Greenfield se întâlneşte cu fermieri ucraineni, experţi criminalişti care strâng dovezi ale atrocităţilor din ţară şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Ştiu că aşteaptă cu nerăbdare să transmită personal angajamentul nostru ferm faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, concepte de bază ale Cartei ONU”, a spus oficialul despre întâlnirea Lindei Thomas-Greenfield cu Zelenski.

Diplomatul american vizitează Ucraina, după ce înalţi oficiali americani au cerut Ucrainei în ultimele săptămâni să semnaleze că este încă deschisă negocierilor diplomatice cu Rusia, pe fondul îngrijorării că sprijinul public pentru efortul de război al ţării ar putea scădea fără a se întrevedea încetarea conflictului şi nici una dintre părţi nu este dispusă să înceapă negocieri de pace, au declarat surse familiare negocierilor pentru CNN.


Oficialul nu a vrut să intre în detalii despre nicio conversaţie pe care Thomas-Greenfield ar putea-o purta cu oficialii ucraineni despre deschiderea de negocieri diplomatice pentru a pune capăt războiului.

”Lucrul important de înţeles este că orice decizie cu privire la desfăşurarea negocierilor referitoare la încheierea acestui război va fi stabilită la Kiev şi nu în altă parte”, a subliniat oficialul.

”Cu siguranţă sunt sub presiune (n.r. fermierii), dar sunt şi disperaţi. Au nevoie de încrederea pieţei pentru a planta”, a spus Thomas-Greenfield după o vizită la o fabrică de cereale din Kiev.

”Deci, există şi un sentiment de disperare pe care l-am auzit de la ei şi le voi transmite acel mesaj colegilor mei din Consiliul de Securitate, secretarului general şi ştiu că el este conştient de situaţie”, a evocat Greenfield.

Oficialul american citat a mai explicat că vizita lui Thomas-Greenfield în capitala Ucrainei se va concentra pe trei priorităţi: tragerea la răspundere a Rusiei pentru atrocităţile comise de forţele sale, abordarea crizei globale fără precedent de securitate alimentară şi asigurarea că Ucraina se poate pregăti pentru iarna viitoare în faţa atacurilor continue ale forţele ruse asupra infrastructurii sale critice.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.