Nava umanitară Lifeline aştepta miercuri să poată acosta în Malta, cu 233 de migranţi la bord, pe care şase ţări europene, inclusiv Italia şi Franţa, au acceptat să-i primească, au anunţat liderii italian şi francez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tocmai am discutat cu premierul Muscat la telefon: nava ONG-ului Lifeline va acosta în Malta”, a declarat şeful Guvernului italian Giuseppe Conte într-un comunicat, adăugând că ”Italia va primi o parte din migranţi”.

El nu a precizat când va fi autorizată nava - care aşteaptă de o săptămână să intre într-un port - să acosteze în Malta şi nici câţi migranţi va primi Italia.

Migranţii vor fi repartizaţi în şase ţări, ”câteva zeci de indivizi pe ţară”, a precizat preşedintele francez Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă la Roma, la finalul unei vizite la Papa Francisc.

Macron a anunţat că s-a întâlnit, discret, luni, cu Giuseppe Conte şi au evocat dosarul migranţilor care afectează relaţiile între cele două ţări.

Malta a acceptat să primească nava Lifeline, blocată de mai multe zile în largul coastelor sale, pe care Italia a refuzat-o, în baza unui acord de repartizare a migranţilor între state membre UE ”voluntare”, între care se află şi Portugalia.

Însă Guvernul maltez a anunţat într-un comunicat că, dacă Lifeline ajunge pe insulă, el va ancheta şi va lua măsuri contra navei, ”care a ignorat instrucţiunile date, conform reglementărilor internaţionale, de către autorităţile italiene”.

”Am primit un mesaj de la Malta la ora (locală 6.00 PM (19.00, ora României) în care se arată că suntem autorizaţi să intrăm în apele teritoriale. Nu putem să confirmăm, aşadar, ce spune presa”, a precizat într-un mesaj pe Twitter ONG-ul Lifeline.

Adoptând o linie dură, reprezentată de ministrul de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), Conte a precizat la rândul său că Lifeline va fi ”supusă unei anchete cu scopul de a ne asigura de naţionalitatea sa şi de respectarea reglementrilor dreptului internaţional de către echipajul său”.

LINIE DE FERMITATE

”Ambele! După ce Aquarius a fost trimis în Spania, este acum rândul navei ONG-ului Lifeline să se ducă în Malta cu această navă în afara legii care, în definitiv, va fi sechestrată”, a scris pe Twitter Matteo Salvini, vicepremierul lui Giuseppe Conte.

Italia a adoptat această linie de la instalarea la putere a Guvernului populist şi de extremă dreapta pe 1 iunie, format de Liga şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem).

ONG-urile ”complice conţtient sau inconştient ale traficanţilor” au interdicţia de a intra în porturile italiene, a reafirmat luni Matteo Salvini.

Emmanuel Macron s-a alăturat marţi unora dintre criticile Guvernului italian cu privire la rolul ONG-urilor pe Marea Mediterană.

Preşedintele francez a criticat ONG-ul german Lifeline care ”a intervenit încălcând toate reglementările şi ale Pazei de Coastă libiană” şi a ”făcut jocul trecătorlor”, un reproş, în opinia, sa ”de negrăit în emoţia colectivă”.

”Nu putem accepta pe termen lung această situaţie, pentru că, în numele umanitarului, asta înseamnă că nu mai există niciun control. În final am făcut jocul trecătorilor, reducând costul trecerii traficanţilor. Este un cinism teribil”, a continuat preşedintele francez.

Problema migraţiei s-a aflat pe agenda discuţiilor, marţi, la Vatican, între Papa Francisc - care îşi multiplică îndemnurile la ”solidaritate” - şi Emmanuel Macron, care a primit de la iezuitul argentinian o medalie cu Sf. Marin, cel care, potrivit tradiţiei creştine, şi-a împărţit hainele cu un bărbat aflat la nevoie.

CĂLDURĂ ŞI LIPSĂDE IGIENĂ

Malta, o mică insulă mediteraneeană cu 400.000 de locuitori, a refuzat însă să-şi deschidă porturile navei umanitare Aquarius, fără migranţi la bord, potrivit ONG-ului francez SOS Méditerranée.

Aquarius a plecat spre Marsilia (Franţa) în vederea unei escale tehnice, pe care urmează să o facă în zilele următoare, în urma refuzului Maltei şi imposibilităţii, potrivit ONG-ului, de a se duce în Italia.

Migranţii de pe Lifeline îndurau marţi căldura şi condiţii sanitare care au continuat să se degradeze de o săptămână, de când se află la bordul navei de aproximativ 30 de metri lungime, care aştepta la aproximativ 30 de mile în largul Maltei.

În schimb, aproximativ 108 migranţi au putut să ajungă în sfârşit pe uscat, în noaptea de luni spre marţi, la Pozzallo, în Sicilia, după mai bine de trei zile de aşteptare pe puntea unui port-container danez, Alexander Maersk, care i-a salvat vineri în largul Libiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.