Bărbatul suspectat că ar fi liderul unei celule jihadiste a recunoscut în faţa unui tribunal marocan că a decapitat una dintre turistele scandinave care au fost ucise în munţii Atlas din Maroc, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Louisa Vesterager Jespersen, în vârstă de 24 de ani, din Danemarca şi Maren Ueland de 28 de ani din Norvegia, au fost găsite decapitate într-o zonă izolată în decembrie.

Abdessamad Ejjoud, un vânzător de 25 de ani, a afirmat în tribunal: „Am decapitat una dintre ele ... Regret”.

Eijoud este judecat în proces alături de alte 23 de persoane, în apropiere de Rabat.

Trei dintre aceste persoane – Ejjoud, Younes Quaziyad (27 de ani) şi Rachid Afatti (33 de ani) – sunt acuzate că s-au alăturat ISIS şi că au coordonat decapitările. Ei ar putea fi condamnaţi la moarte dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Identitatea victimei lui Ejjoud nu a fost încă dezvăluită.

Cei trei sunt singurii acuzaţi direct de coordonarea crimelor. Toţi cei 24 sunt vizaţi de diferite acuzaţii de terorism.

Cadavrele turistelor au fost găsite în cortul lor, într-o zonă izolată, în drum spre Toubkal, cel mai înalt vârf din nordul Africii, o destinaţie populară de alpinism.

Un videoclip în care una dintre femei este decapitată a fost distribuit masiv pe reţelele sociale de susţinătorii ISIS.

Poliţia din Norvegia a informat că videoclipul este aproape sigur real. În Danemarca, 14 persoane au fost puse sub acuzare pentru că ar fi distribuit videoclipul.

În tribunal, Ejjoud a afirmat: “Am iubit Statul Islamic şi ne-am rugat la Dumnezeu pentru el”.

Şeful agenţiei anti-terorism din Maroc a declarat că gruparea a fost inspirată de ISIS însă nu a avut contact cu militanţii ISIS din zonele de combat.

În videoclip, unul dintre militanţi face referire la “duşmanii lui Allah” şi susţine că decapitările sunt un răspuns la uciderea jihadiştilor în Siria.

Cei 24 de suspecţi sunt marocani din zonele sărace din Marrakesh, mai puţin Kevin Zoller Guervos, un spaniol-elveţian convertit la Islam.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.