Liderul Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a fost ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică în Afganistan, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă), a anunţat în drect la televiziune preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sâmbătă, din ordinul meu, Statele Unite au efectuat cu succes un atac aerian la Kabul, în Afganistan, în care a fost ucis emirul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri", a anunţat el luni, într-o scurtă alocuţiune, la Casa Albă.

”S-a făcut dreptate, iar acest lider terorist nu mai există”, a adăugat Biden.

Al-Zawahiri era unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, iar Statele Unite ofereau 25 de milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii care să conducă la găsirea acestuia.

El a preluat conducerea nebuloasei jihadiste în 2011, după eliminarea lui Osama ben Laden, ucis de către un comando american în Pakistan.

De negăsit de peste zece ani, el era considerat unul dintre ”creierele” atentatelor de la 11 septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de morţi în Statele Unite.

Moartea sa le va permite tuturor familiilor victimelor ucise la 9/11 în Turnurile Gemene World Trade Center, la New York, şi la sediul Pentagonului, lângă Washington, ”să dea pagina”, a declarat preşedinteşe democrat.

DOUĂ RACHETE HELLFIRE

Atacul cu dronă a fost efectuat cu ajutorul a două rachete de tip Hellfire şi fără vreo prezenţă militară americană la sol, a precizat un oficial american, o dovadă, consideră el, a capacităţi Statelor Unite de a ”identifica şi localiza chiar şi teroriştii cei mai căutaţi din lume şi de a lua măsuri cu scopul de a-i elimina”.

Ayman al-Zawahiri a fost văzut ”în mai multe rânduri şi pe durate lungi de timp în balconul în care a fost atins până la urmă” de atac, în capitala afgană, a adăugat el.

Casa cu trei etaje se află la Sherpur, un cartier înstărit din capitala afgană, unde mai multe vile sunt ocupate de către oficiali şi comandaţi talibani de rang înalt.

Mai mulţi locuitori, intervievaţi de AFP, credeau că locuinţa era goală.

”Nu am văzut pe nimeni locuind acolo de aproape un an”, dă asigurări un angajat al unui birou vecin. Casa ”a fost mereu în beznă, fără un bec aprins”.

Ministrul afgan de Interne a dezminţit duminică informaţii cu privire la vreun atac cu dronă la Kabul. El a declarat AFP că o rachetă a atins ”o casă goală” în capitală.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a scris marţi pe Twitter că un ”atac aerian” a fost comis cu ”drone americane”.

Joe Biden - care era bolnav de covid-19 şi se afla într-un regim strict de izolare atnci când a ordonat atacul, la 25 iulie - a precizat în alocuţiunea sa că operaţiunea n-a făcut ”nicio vctimă civilă”.

Prezenţa lui Ayman al-Zawahiri la Kabul constituie, de altfel, o ”încălcare clară” a Acordului de la Doha din 2020, încheiat de America lui Donald Trump cu talibanii, care s-au angajat să nu găzduiască Al-Qaida pe teritoriul lor, subliniază oficialul american de rang înalt citat.

Secretarul de Stat american Antony Blinken i-a acuzat luni seara (ora locală) pe talibani de faptul că, ”găzduindu-l şi adăpostindu-l” pe al-Zawahiri, au ”încălcat grosolan Acordul de la Doha” care prevedea retragerea trupelor americane din Afganistan.

Zabihullah a acuzat, la rândul său, Statele Unite de faptul că au încălcat aceste acorduri prin comiterea unui atac pe teritoriul Afganistanului.

”Asemenea acţiuni consttuie o repetiţie a unor experiemnte ratate în ultimii 20 de ani şi sunt contrare intereselor Statelor Unite ale Americii, Afganistanului şi regiunii”, a apreciat el.

În cadrul Acordului de la Doha, talibanii s-au angajat să nu lase Afganistanul să redevină o rampă de lansare a jihadului internaţional, însă, potrivit unor experţi, gruparea talibană nu şi-a întrerupt niciodată legăturile cu Al-Qaida.

”LA CURENT”

”Ceea ce ştim este că oficiali talibani de rang înalt din cadrul (reţelei jihadiste) Haqqani erau la curent cu prezenţa sa la Kabul”, a detaliat un reprezentant al administraţiei Biden.

Ministrul afgan de Interne Sirajuddin Haqqani este, de altfel, liderul redutabilei reţele Haqqani, o subgrupare brutală a taibanilor, care se face vinovată de unele dintre cele mai grave violenţe din ultimii 20 de ani.

Oficiali americani cataloghează această reţea drept mâna dreaptă a serviciilor pakistaneze de informaţii.

Al-Zawahiri - fugar de la atentatele de la 11 septembrie 2001 - a crescut într-o casă confortabilă la Cairo, după care a trecut la islamul radical şi violent.

El a plecat din Egipt la mijlocul anilor '80, la Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, unde se afla rezistenţa faţă de ocupaţia sovietică a Afganistanului.

În acea perioadă, în contextul în care mii de combatanţi se duceau în Afganistan, s-au întâlnit al-Zawahiri şi ben Laden.

În 1998, el a devenit unul dintre cei cinci semnatari ai ”fatwa” a lui ben Laden prin care acesta îndemna la atacuri împotriva americanilor.

Ayman al-Zawahiri, în vârstă de 71 de ani, a moştenit în 2011 o organizaţie slăbită care a trebuit, pentru a supravieţui, să multiplice ”franşizele” şi jurămintele de credinţă de circumstanţă din Peninsula Arabică în Magreb, din Somalia în Afganistan, Sria şi Irak.

”În pofida conducerii lui al-Zawahiri (...), gruparea se confruntă în continuare cu provocări importante. În primul rând, problema cine va conduce Al-Qaida după dispariţia lui al-Zawahiri”, declară un cercetător de la centrul de reflecţie american Soufan Group, Colin Clarke.

Al-Qaida şi-a pierdut numărul doi, Abdullah Ahmed Abdullah, ucis în august 2020 pe străzile Teheranului de către agenţi israelieni, în cursul unei misiuni secrete comandate de Washington - o informaţie dezvăluită câteva luni mai târziu de ziarul The New York Times (NYT).

Anunţul de luni intervine la aproape un an de la retragerea haotică din Afganistan a forţelor americane, care le-a permis talibanilor să preia controlul ţării după 20 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.