Liderul Hezbollah din Liban a avertizat vineri Statele Unite că împiedicarea unui conflict regional depinde de oprirea atacului israelian din Gaza şi a declarat că există posibilitatea ca luptele de pe frontul libanez să se transforme într-un război în toată regula, relatează Reuters şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul său discurs de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas la 7 octombrie, Sayyed Hassan Nasrallah a ameninţa principalul aliat al Israelului, Statele Unite, lăsând să se înţeleagă că gruparea sa, susţinută de Iran, este pregătită să se confrunte cu navele de război americane trimise în Mediterana.

"Voi, americanii, puteţi opri agresiunea împotriva Gaza, pentru că este agresiunea voastră. Oricine vrea să prevină un război regional, şi mă adresez americanilor, trebuie să oprească rapid agresiunea asupra Gaza", a declarat Nasrallah.

Hezbollah a avut mai multe schimburi de tiruri cu forţele israeliene la frontiera libanezo-israeliană începând cu 8 octombrie, peste 55 dintre luptătorii săi fiind ucişi. Dar ciocnirile au fost în mare parte limitate la graniţă, iar Hezbollah a folosit până acum doar o cantitate limitată din arsenalul cu care Nasrallah ameninţă de mult timp Israelul. Gruparea, fondată în 1982 de Gardienii Revoluţiei iraniene, este vârful de lance al unei alianţe susţinute de Teheran, ostilă Israelului şi Statelor Unite. Şi alte grupări aliate cu Iranul au intrat în luptă de la 7 octombrie, grupurile şiite susţinute de Teheran trăgând asupra forţelor americane din Irak şi Siria, iar rebelii Houthi din Yemen au lansat drone asupra Israelului. Nasrallah, considerat pe scară largă ca o figură influentă în cadrul alianţei, a salutat eforturile irakiene şi yemenite.

"Voi, americanii, ştiţi foarte bine că, dacă izbucneşte un război în regiune, flotele voastre nu vor fi de niciun folos", a spus el. "Cei care vor plăti preţul vor fi... interesele voastre, soldaţii şi flotele voastre", a ameninţat liderul mişcării din Liban.

Casa Albă a declarat că Hezbollah nu trebuie să exploateze conflictul Hamas-Israel, iar Statele Unite nu doresc ca acest conflict să se extindă în Liban.

Pentagonul a desfăşurat două portavioane în estul Mediteranei de la izbucnirea războiului, afirmând că acestea au rolul de a descuraja, tocmai pentru a se asigura că nu se extinde conflictul.

Dar Nasrallah a declarat că Hezbollah nu se teme de navele de război. "Ne-am pregătit bine pentru flotele voastre, cu care ne ameninţaţi", a declarat sfidător Nasrallah, în condiţiile în care arsenalul Hezbollah include rachete anti-navă. El s-a referit la atacurile asupra intereselor americane din Liban de la începutul anilor 1980 - în special atentatele sinucigaşe cu bombă din 1983, care au distrus cartierul general al puşcaşilor marini americani din Beirut, ucigând 241 de militari, şi un atac sinucigaş asupra ambasadei SUA. Cei care "v-au învins în Liban... sunt încă în viaţă", a spus el ameninţător.

"ASTA NU VA FI TOT"

Israelul a instituit un asediu devastator asupra Fâşiei Gaza, condusă de Hamas, după atacul transfrontalier din 7 octombrie al militanţilor grupării islamiste, care, potrivit Israelului, au ucis 1.400 de persoane şi au luat peste 240 de ostatici ducându-i în enclava palestiniană. Autorităţile sanitare din Gaza spun că cel puţin 9 227 de persoane - multe dintre ele femei şi copii - au fost ucise de când Israelul a început atacul asupra micii enclave de coastă cu 2,3 milioane de locuitori.

Nasrallah a lăudat atacul Hamas, spunând că acesta a inaugurat o "nouă etapă istorică". Însă a mărturisit că atacul ar fi venit ca o surpriză şi pentru el, şi pentru ceilalţi aliaţi ai Hamas, iar decizia a fost "100%" palestiniană, a ţinut să spună secretarul general al Hezbollah.

CITEȘTE ȘI Hassan Nasrallah, liderul Hezbollahului libanez, spune că n-a ştiut despre atacul Hamas din 7 octombrie, dar consideră că va avea "efecte de durată" asupra conflictului cu Israelul

Posibilitatea ca frontul din Liban să alunece într-un "război în toată regula" este reală, a atras el atenţia. "Se poate întâmpla, iar inamicul trebuie să ţină cont de acest lucru", a punctat Nasrallah.

Israelul a declarat că nu este interesat de un conflict la frontiera sa nordică, iar premierul Benjamin Netanyahu a avertizat Hezbollah să nu deschidă un al doilea front de război cu Israelul, spunând că dacă ar face acest lucru, ar aduce contraatacuri israeliene de o amploare "inimaginabilă", care ar devasta Libanul. "În ceea ce priveşte nordul, le spun încă o dată duşmanilor noştri: nu ne puneţi la încercare. Veţi plăti scump pentru orice greşeală de acest gen", a avertizat vineri Netanyahu, într-o declaraţie televizată.

Nasrallah a recunoscut, pe de altă parte, că Hezbollah a escaladat pe zi ce trece, forţând Israelul să îşi menţină forţele în apropierea frontierei sale nordice în loc de Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată, la sud-vest. "Ceea ce se întâmplă la graniţă poate părea modest, dar dacă privim obiectiv ceea ce se întâmplă la graniţă, vom descoperi că este foarte important", a spus el.

Nasrallah a subliniat că o nouă escaladare de-a lungul graniţei libaneze dintre Israel şi grupul său depinde de ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza.

REACŢIA WASHINGTONULUI

La Washington, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat că este la curent cu discursul lui Nasrallah, dar că nu se va angaja într-un "război al cuvintelor". Hezbollah şi alţi actori statali şi non-statali nu ar trebui să încerce să profite de conflictul dintre Israel şi Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt.

Remarcile lui Nasrallah au coincis cu o vizită în Israel a secretarului de stat american Antony Blinken, aflat la al doilea turneu în regiune în mai puţin de o lună pentru a-şi arăta sprijinul pentru Israel în confruntarea cu Hamas.

Blinken a declarat reporterilor după întâlnirea cu liderii israelieni că SUA sunt hotărâte să nu existe un al doilea sau al treilea front în conflict. De asemenea, el a cerut Israelului să ia măsuri pentru a proteja civilii din Gaza.

Washingtonul a respins, în schimb, apelurile naţiunilor arabe şi ale altor câteva ţări pentru o încetare totală a focului, dar doreşte mai multe pauze temporare şi locale în lupte pentru a permite intrarea ajutoarelor şi pentru ca ostaticii luaţi de Hamas să plece.

Alimentele, combustibilul, apa şi medicamentele se epuizează în Gaza, clădirile au fost distruse şi mii de oameni şi-au părăsit casele pentru a scăpa de bombardamentele neîncetate. Agenţiile de ajutorare au avertizat că o catastrofă umanitară este în curs de desfăşurare în cel mai sângeros episod din ultimele decenii în conflictul israeliano-palestinian de lungă durată.

Blinken a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu timp de aproape o oră înainte ca ambii să se întâlnească cu membrii cabinetului de război al Israelului, format după atacul Hamas. Netanyahu a declarat ulterior că Israelul nu va fi de acord cu nicio încetare temporară a focului până când ostaticii capturaţi de Hamas nu vor fi eliberaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.