Liderul democraţilor în Senatul american, Chuck Schumer, cere joi să se organizeze alegeri în Israel şi-l cataloghează pe premierul Benjamin Netanyahu drept un obstacol în calea păcii, o nouă ilustrare a schimbării tonului Washingtonului cu privire la gestionarea Războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia guvernamentală ”condusă de către (premierul israelian Benjamin) Netanyahu nu mai corespunde nevoilor Israelului după 7 octombrie”, data începutului războiului cu mişcarea palestiniană Hamas, a declarat într-un discurs Chuck Schumer.

”Premierul Netanyahu s-a rătăcit, punându-şi supravieţuirea politică înaintea interesului superior al Israelului”, denunţă acest ales american influent în hemiciclul Senatului.

Acest nou semn de neîncredere americană în şeful Guvernului israelian intervine la doar câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a dat asigiurări că Benjamin Netanyahu ”face mai mult rău decât bine Israelului”.

Contactat de AFP, cabinetul lui Netanyahu nu a comentat imediat.

Partidul său, Likud, a denunţat însă declaraţiile lui Schumer, dând asigurări că politica premierului este ”susţinută de marea majoritate a populaţiei” israeliene.

”Israelul nu este o republică bananieră”, răspunde într-un comunicat partidul lui Netanyahu.

PUNCT CRITIC

Liderul majorităţii democrate din Senat - alesul evreu de cel mai înalt rang din Statele Unite - Chuck Schumer a fost până acum foarte prudent în criticile sale la adresa aliatului israelian şi la adresa felului în care desfăşoară ofensiva în Fâşia Gaza.

Însă Israelul se află într-un ”punct critic” după cinci luni de conflict, consideră el, apreciind că ”noi alegeri sunt singurul mod de a permite un proces decizional sănătos” cu privire la viitorul ţării.

Potrivit lui Schumer - care cere totodată demisia şefului Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas, aflat în funcţie din 2005 - Benjamin Netanyahu este ”prea dispus să tolereze bilanţul uman în rândul civililor din (Fâşia) Gaza, care antrenează susţinerea internaţională a Israelului către un nivel istoric de mic”.

Or, consideră el, Israelul ”nu poate supravieţui dacă devine un paria”.

Aceste declaraţii i-au făcut să reacţioneze rapid pe republicani, a cărei susţinere solidă a Israelului nu s-a clătinat.

Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, le-a respins drept ”groteşti şi ipocrite”. Israelul ”merită un aliat care să acţioneze ca atare”, a subliniat el.

”CONTRAPRODUCTIVE”

Ambasadorul israelian la Washington, Michael Herzog, a respins declaraţiile lui Chuck Schumer drept ”contraproductive”.

Benny Gantz, un membru al Cabinetului de Război israelian şi marele rival al lui Netanyahu, consideră că ”numai cetăţenilor (Israelului) le revine (sarcina) să decidă viitorul” politic al ţării.

Întrebat despre declaraţiile liderului democrat, un purtător de cuvânt al Casei Albe a intervenit.

”Noi ştim că (Chuck) Schumer este foarte ataşat de această  problemă”, a declarat John Kirby.

”Vom continua să veghem ca Israelul să dispună de ceea ce are nevoie pentru a se apăra şi să facă totodată tot ceea ce este în puterea sa pentru a evita pierderi civile”, a continuat el.

După luni de susţinere necondiţionată, Joe Biden adoptă, la rândul său, un ton tot mai critic faţă de criza umanitară din Fâşia Gaza.

Preşedintele american, care candidează pentru a fi reales în noiembrie, se află sub presiunea unei părţi a alegătorilor săi.

În Michigan - un stat care se anunţă decisiv în noiembrie - mulţi democraţi, între care se află mulţi membri ai importantei comunităţi arabo-americane, ameninţă să nu voteze cu el în duelul său cu Donald Trump, care nu-şi nuanţează deloc susţinerea Israelului.

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat cu 31.341 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, în această enclavă ameninţată de foamete şi în care întîrzie să intre ajutor umanitar.

Războiul a înceout în urma unui atac al Hamas în sudul Israelyului, la 7 octombrie, soldat cu 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.