Liderii Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) se felicită pentru succesul lor ”extrem de extraordinar” în oprirea epidemiei covid-19, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se pregăteşte să lanseze o anchetă cu privire la originea noului coronavirus SARS-Cov-2 în China, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul chinez este larg criticat atât în China, cât şi în străinătate cu privire la modul în care a gestionat iniţial apariţia virusului la Wuhan, la sfârşitul lui 2019.

Biroul Politic - instanţa conducătoare - a PCC s-a felicitat în seara de Crăciun cu privire la ”rolul decisiv” al partidului împotriva ”riscurilor şi provocărilor rare din acest an” prin ”alegerea unei viziuni pe termen lung care a permis o victorie glorioasă extrem de extraordinară în acest an extrem de neobişnuit”, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.

China susţine că a reuşit - în doar câteva luni - să se debaraseze aproape în întregime de SARS-CoV-2, printr-o politică de plasare în carantină extrem de dură în oraşele afectate şi că este singura ţară mare din lume care a continuat să înregistreze o creştere economică anul acesta.

Însă ea este acuzată că a ascuns, la început, apariţia virusului, ceea ce a condus la răspândirea SARS-CoV-2 în întreaga lume.

În China, cel puţin opt persoane care au criticat politica guvernamentală la începutul crizei au fost pedepsite într-un fel sau altul.

Un jurnalist chinez, Zhang Zhan, ale cărui reportaje din Wuhan, la începutul anului, arătau haosul din primele săptămâni, a fost arestat şi urmează să fie judecat luni.

Această autofelicitare chineză are loc cu doar câteva zile înainte de sosirea în ţară a unei echipe OMS care urmează să se ducă la Wuhan pentru a ancheta cu privire la originea SARS-CoV-2 şi mai ales pentru a încerca să înţeleagă cum a trecut acesta de la animal la om.

Această anchetă, declara un expert săptămâna acesta AFP, nu are scopul ”să găsească o ţară sau o autoritate vinovată”, ci ”să înţeleagă ce s-a întâmplat, pentru a evita ca acest lucru să se repete în viitor”.

Beijingul a încercat recent să pună sub semnul îndoielii originea virusului.

”Toate probele disponibile arată că (noul) coronavirus nu a apărut la Wuhan, în China centrală”, scria recent organul de presă al PCC, Cotidianul Poporului, pe Facebook, însă fără să ofere vreun detaliu în acest sens.

China practică, de asemenea, de luni de zile, o ”diplomaţie a generozităţii”.

Beijingul promite să-şi împărtăşească vaccinul cu ţările în curs de dezvoltare şi furnizează măşti şi alte materiale de protecţie ţărilor care au nevoie de ele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.