Liderii NATO au căzut de acord miercuri, în prima zi a summit-ului de la Bruxelles, să întărească apărarea, să intensifice eforturile în lupta anti-terorism şi să împartă responsabilitatea securităţii, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Deciziile pe care le-am luat astăzi arată că Europa şi America de Nord lucrează împreună. NATO oferă rezultate şi suntem determinaţi să ne păstrăm cei aproape un miliard de cetăţeni în siguranţă”, a declarat Secretarul General, Jens Stoltenberg.

Cei 29 de lideri aliaţi au lansat o nouă iniţiativă prin care NATO va fi pregătită pentru o eventuală situaţie de urgenţă: 30 de batalioane de infanterie mecanizată, 30 de escadroane aeriene şi 30 de nave de luptă vor fi pregătite în 30 de zile.

De asemenea, NATO va lansa o nouă misiune de pregătire militară în Irak şi va spori sprijinul acordat  Iordaniei şi Tunisiei în lupta lor contra terorismului. 

Secretarul General al NATO a subliniat din nou importanţa ca ţările să împartă în mod egal responsabilitatea şi a afirmat că s-a căzut de acord în privinţa faptului că trebuie mărite cheltuielile pentru apărare. Opt state vor ajunge cu cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB în 2018, iar majoritatea aliaţilor vor atinge această ţintă în 2024.

În plus, Macedonia va fi invitată să a înceapă discuţiile de aderare. De îndată ce procedurile pentru modificarea numelui ţării vor fi încheiate, Macedonia va deveni membru NATO.

Liderii NATO se vor întâlni cu Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană miercuri seara pentru a discuta despre provocările privind securitatea.  Joi, ei se vor întâlni cu preşedinţii din Georgia şi Ucraina iar summit-ul se va încheia cu o întâlnire a tuturor naţiunilor care susţin misiunea militară a alianţei în Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.