Liderii lumii s-au oferit să lucreze cu Donald Trump, atunci când va fi învestit preşedinte al Statelor Unite, dar şi-au exprimat anxietatea faţă de modul în care se va ocupa de problemele din Orientul Mijlociu, faţă de relaţia pe care o va avea cu Rusia şi din cauza ameninţărilor pe care le-a formulat în campanie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mulţi lideri autoritari sau de dreapta au salutat victoria omului de afaceri, care va conduce cea mai puternică ţară din lume, sfidând toate sondajele.

China, una dintre ţintele furiei lui Trump în timpul campaniei, a făcut apel pentru cooperare. Preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat că Beijingul şi Washingtonul împărtăşesc responsabilitatea pentru promovarea dezvoltării şi prosperităţii globale. “Acord o mare importanţă relaţiei China-SUA şi sunt nerăbdător să cooperez cu dumneavoastră (Trump – n.r.) pentru respectarea principiilor de non-conflict, non-confruntare, respect reciproc şi cooperare pentru câştigul reciproc”, i-a transmis Xi lui Trump, care a declarant în campanie că vrea să impune taxe pe importurile chineze.

Şi Mexicul a adoptat un ton de conciliere, deşi Trump a insultat imigranţii mexicani şi a promis că va construi un zid care să se separeu cele două ţări.

Preşedintele mexican Pena Nieto, care a fost criticat pentru că l-a primit pe Trump în Mexic în cursul campaniei, a afirmat că este pregătit să lucreze cu preşedintele ales. “Mexicul şi Statele Unite sunt prieteni, parteneri şi aliaţi şi ar trebui să continuăm colaborarea pentru competiţia şi dezvoltarea Americii de Nord”, a afirmat Pena Nieto.

Trump a afirmat că ar putea suspendat acordul NAFTA, pentru că distruge locurile de muncă americane.

Coreea de Sud i-a cerut să nu schimbe politica SUA faţă de testele nucleare nord-coreene.

Seulul este îngrijorat că Trump ar putea face propuneri imprevizibile în privinţa Coreei de Sud.

Un oficial guvernamental japonez, care a vorbit înainte ca Trump să obţină victoria, i-a cerut să transmită cât mai rapid un mesaj prin care să liniştească lumea în legătură cu angajamentul SUA faţă de aliaţii lor.

“Cu siguranţă suntem îngrijoraţi în legătură cu comentariile (lui Trump – n.r.) de până acum în legătură cu alianţa şi rolul SUA în Pacific, în special în Japonia”, a spus un oficial japonez.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a salutat victoria mogulului şi şi-a exprimat speranţa că nu vor mai exista certuri cu SUA.

Trump, care nu are nici un fel de experienţă politică sau militară, a dat asigurări, după ce a înfrânt-o pe democrata Hillary Clinton, că va căuta teren comun, nu conflicte, cu aliaţii americani.

În cursul campaniei electorale, el şi-a exprimat admiraţia faţă de preşedinte rus Vladimir Putin, a pus sub semnul întrebării temelia alianţei militare NATO şi a sugerat că Japonia şi Coreea de Sud ar trebui să dezvolte arme nucleare pentru a-şi asigura apărarea.

Putin a fost printre primii care l-au felicitat pe Trump. Relaţiile dintre Washington şi Moscova au devenit extrem de tensionate în urma conflictelor din Ucraina şi Siria, dar şi a acuzaţiilor privind atacurile informatice lansate de Rusia în cursul campaniei electorale.

“Nu este o cale uşoară, dar suntem pregătiţi să ne jucăm rolul şi să facem totul pentru a readuce relaţiile ruso-americani pe o cale stabilă a dezvoltării”, a afirmat Putin, pentru care o relaxare a sancţiunilor economice americane ar fi o reuşită.

Printre alte chestiuni care provoacă îngrijorare în rândul aliaţilor este promisiunea lui Trump de a renunţa la acordul global pentru a contracara schimbarea climatică, dar şi faptul că a ameninţat că va anula acordurile comerciale care sunt dăunătoare pentru muncitorii americani. El a mai spus că va renegocia acordul nuclear dintre Teheran şi marile puteri, care a dus la ridicarea parţială a sancţiunilor vizând Iranul.

Republica Islamică i-a cerut republicanului să respecte angajamentele americane privind acordul cu Iranul. Preşedintele Hassan Rouhani a spus că acordul nu poate fi anulat de un singur Guvern.

Cancelarul german Angela Merkel – criticată de Trump, care a descris-o drept “nebună” pentru a permis accesul a peste un milion de migranţi în ţară anul trecut, l-a felicitat pe Trump, dar a sugerat că există o oarecare incertitudine.

“Germania şi America sunt legate de valori – democraţie, libertate, respectarea statului de drept, a demnităţii oamenilor, indiferent de origine, de culoarea pielii lor, de religie, gen, orientare sexuală şi de opiniile politice”, a spus Merkel.

“Pe baza acestor valori, mă ofer să lucrez îndeaproape cu viitorul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump”, a adăugat ea.

În Marea Britanie, unde victoria lui Trump aminteşte de referendumul din iunie, când majoritatea alegătorilor şi-au exprimat nemulţumirea faţă de instituţiile politice şi au votat pentru ieşirea din UE, premierul Theresa May a spus că “relaţia de durată şi specială” dintre cele două ţări va rămâne intactă.

Însă premierul scoţian Nicola Sturgeon, care şi-a exprimat în repetate rânduri dezgustul faţă de Trump, a subliniat că oamenii din Statele Unite şi din toată lumea vor avea “un sentiment real de anxietate”.

Nigel Farage, liderul campaniei pentru Brexit, care a vorbit la un miting de campanie al lui Trump, a scris pe Twitter: “Îi predau ştafeta lui @RealDonaldTrump! Multe felicitări. Ai luptat într-o campanie curajoasă”.

Unii oficiali europeni au luat măsura neobişnuită de a denunţa public rezultatul, spunând că este un semnal îngrijorător pentru democraţia şi toleranţa în lume.

„Acum ne dăm seama că nu avem nicio idee ce va face acest preşedinte american”, a declarat şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului german, Norbert Roettgen.

Preşedintele Francois Hollande a spus că Franţa vrea să înceapă imediat discuţiile cu Trump, pentru a obţine lămuriri privind poziţia sa în afacerile internaţionale. “Aceste alegeri americane deschid o perioadă de incertitudine”, a afirmat Hollande.

Oficialii francezi au sprijinit-o pe Clinton şi au avertizat în legătură cu obiectivele “confuze” de politică externă ale lui Trump, ce alarmează restul lumii.

“SUA sunt un partener vital al Franţe şi miza este pacea, lupta împotriva terorismului, situaţia din Orientul Mijlociu, relaţiile economice şi păstrarea planetului”, a afirmat Hollande.

Însă partidele de extremă-dreapta din Europa speră că victoria lui Trump anunţă şi victoria lor în 2017 – ana electoral în Germania, Franţa şi Olanda şi, posibil, în Italia şi Marea Britanie.

Lidera formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, şi-a exprimat speranţa că şi francezii vor alege un preşedinte din afara sistemului.

În Orientul Mijlociu, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a avut o relaţie destul de rece cu preşedintele Barack Obama, şi-a exprimat speranţa că relaţiile bilaterale vor “atinge noi înălţimi” în timpul mandatului lui Trump.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a felicitat pe Trump, dar analiştii avertizează că republicanul ar putea afecta negativ aspiraţiile palestiniene.

În pofida retoricii negative a lui Trump în legătură cu musulmanii în cursul campaniei, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi-a exprimat speranţa că alegerea magnatului american va da un nou suflu relaţiilor americano-egiptene.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare noului preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, subliniind "angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securităţii şi de a continua să acţioneze, în calitate de aliat şi partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.