Liderii G7 se întâlnesc săptămâna aceasta la Hiroshima, în încercarea de a strânge şi mai mult şuruburile asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina şi de a ajunge la un acord asupra unei linii unitare în ceea ce priveşte puterea militară şi economică în creştere a Chinei, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Summitul de trei zile al celor mai importante democraţii dezvoltate va aborda toate subiectele, de la energie la inteligenţa artificială, dar un obiectiv cheie va fi acela de a-i viza pe cei care au ajutat Moscova să atenueze impactul sancţiunilor conduse de Occident.
 
De asemenea, liderii vor trasa un curs prudent în ceea ce priveşte Beijingul, proiectând unitatea în ceea ce priveşte Taiwanul şi subliniind necesitatea de a "de-risca" lanţurile de aprovizionare cruciale prin diversificarea în afara Chinei, încercând totodată să evite inflamarea şi mai mult a tensiunilor.
 
Reuniunea miniştrilor de externe din cadrul G7 de luna trecută, considerată ca pregătind terenul pentru discuţiile de la Hiroshima, s-a axat în mare măsură pe China şi a avertizat Beijingul cu privire la "activităţile de militarizare" din Marea Chinei de Sud.
 
De asemenea, a insistat că nu a existat "nicio schimbare" în ceea ce priveşte politica privind Taiwanul, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron, în urma unei călătorii la Beijing luna trecută, a declarat că Europa ar trebui să evite "crizele care nu sunt ale noastre".Miniştrii au avertizat Beijingul cu privire la orice, de la arsenalul său nuclear la practicile sale comerciale, iar summitul din această săptămână este de aşteptat să aprobe extragerea lanţurilor de aprovizionare cruciale de sub influenţa chineză.
 
Washingtonul a adoptat o abordare agresivă, blocând accesul Chinei la cei mai avansaţi semiconductori şi la echipamentele necesare fabricării acestora, şi a convins Japonia şi Olanda să urmeze exemplul. Dar şeful politicii externe a Europei a avertizat săptămâna aceasta că blocul trebuie să îşi "definească" şi să îşi "recalibreze" poziţia.
 
"Căutăm o abordare multifaţetată a relaţiilor noastre economice cu China", a declarat luni preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Aceasta este caracterizată de de-risc, şi nu de decuplare", a adăugat ea. Ea a citat exemple specifice de încercări chinezeşti de coerciţie economică, vizând Lituania, Japonia şi Australia.
 
"Suntem cei mai vulnerabili la coerciţie... acolo unde se creează dependenţe. De aceea luăm măsuri", a adăugat ea, numind materiile prime critice drept un domeniu de lucru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.