Lideri din circa 50 de ţări, inclusiv preşedintele roman Klaus Iohannis, se întâlnesc joi la Washington pentru un summit consacrat ameninţării nucleare, în cursul căruia vor discuta despre riscul ca grupări teroriste să obţină arme atomice, însă activişti anti-energie nucleară susţin că centralele învechite sunt mai periculoase decât jihadiştii, relatează Russia Today.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Temerile în legătură cu “terorismul nuclear” s-au intensificat după ce s-a aflat că doi dintre cei trei kamikaze de săptămâna trecută, de la Bruxelles, membrii ai aceleiaşi celule jihadiste care a comis şi atacurile din noiembrie, de la Paris, soldate cu 130 de morţi, l-au ţinut sub upraveghere şi l-au fimat pe şeful Programului de Cercetare şi Dezvoltare Nucleară din Belgia. Mulţi experţi cred că islamiştii s-au gândit să îl răpească pe omul de ştiinţă şi să îl oblige să le dezvăluie secrete nucleare.

Mai multe, presa belgiană scrie că teroriştii au luat în calcul şi lansarea unui atac asupra unei centrale atomice din ţară, dar securitatea acestora fusese sporită.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

“Ştim că organizaţiile teroriste vor să obţină acces la astfel de materiale (atomice – n.r.) şi să aibă un dispozitiv nuclear”, a declarat Ben Rhodes, consilierul adjunct al lui Obama pentru securitate naţională.

Experţii iau în calcul patru posisibile scenarii în care o grupare extremistă lansează un atac nuclear. Cel mai puţin probabil dintre ele presupune ca mişcarea teroristă să reuşească să fure o bombă funcţională dintr-o ţară care are arme nucleare.

Alte scenarii includ obţinerea de material fisibil, precum uraniul puternic îmbogăţit, şi să îl folosească la un dispozitiv nuclear improvizat, aruncarea în aer a unei centrale nucleare sau obţinerea de material pentru o bombă radiologică.

În acest ultim caz, teroriştii ar putea obţine materiale radioactive din centre nepăzite, precum spitalele, avertizează Tim Judson, director exexcutiv al Serviciului pentru Informaţii şi Resurse Nucleare (NIRS). “Majoritatea detectoarele de fum folosite în clădirile americane au Americium 241 în ele, iar, dacă pui mai multe la un loc, obţii un dispozitiv (radiologic – n.r.) destul de important pentru a contamina o zonă şi a face rău”, a explicat Judson.

Este de greu de spus cum ar putea Guvernul să împiedice fabricarea unei astfel de bombe radiologice, a subliniat expertul, care a avertizat că ameninţarea este şi mai mare în jurul centralelor nucleare sau zonelor de stocare a deşeurilor.

Obama a inaugurat primul summit nuclear în 2009, pentru a crea “o lume fără arme nucleare” şi a promova noi politici ale SUA privind dezarmarea nucleară, neproliferarea, securitatea şi energia.

În condiţiile în care al doilea mandat al preşedintelui va expira peste numai câteva luni, Casa Albă încearcă să demonstreze că iniţiativa a fost un succes, în special după semnarea unui acord cu Iranul în dosarul atomic.

În marja summitului, Obama va avea o serie de întâlniri bilaterale cu liderii Chinei, Coreei de Sud şi Japoniei, care sunt îngrijoraţi de programul nuclear nord-coreean. Ţara comunistă a desfăşurat patru teste atomice de la începutul anului.

Rusia a trimis delegaţi la ultimele trei summituri, dar a anunţat că nu va trimite niciun oficial de această dată. Moscova va fi reprezentată de ambasadorul său în Statele Unite, Serghei Kisliak.

Vineri, urmează să aibă loc un protest faţă de întâlnirea la vârf, organizat de mişcarea Global Zero. Ei intenţionează să instaleze o machetă gonflabilă, în mărime naturală a unei rachete nucleare, pentru a atrage atenţia asupra celor 15.000 de arme atomice din lume.

Liderii ONG-ului spun că nu poate exista “securitate nucleară” atât timp cât astfel de arme există în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.