Şefii de stat şi de guverne ai unui număr de 23 de state - inclusiv România -, preşedintele Consiliului European Charles Michel şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus îndeamnă la elaborarea unui ”tratat internaţional privind pandemiile” în vederea înfruntării unor viitoare crize sanitare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această iniţiativă este prezentată într-un editorial semnat de către liderii acstor ţări - de pe cinci continente -, între care preşedinţii român Klaus Iohannis şi francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, preşedinţii sud-coreean Moon Jae-in, sud-african Cyril Ramaphosa, indonezian Joko Widodo şi chilian Sebastián Pinera.

Covid-19 ”profită de slăbiciunile şi disensiunile noastre”, însă ”un asemenea angajament colectiv reînnoit va fi o etapă importantă în consolidarea pregătirii împotriva unor pandemii la cel mai înalt nivel politic”, se arată în acest editorial publicat luni seara în ziarul Le Monde şi care a fost publicat marţi într-o serie de cotiene străine.

”Vor exista alte pandemii şi alte situaţii de urgenţă sanitară de mare amploare. Niciun Guvern şi niciun organism multilateral nu poate, singur, să facă faţă acestei ameninţări”, subliniază ei.

”REGULAMENT SANITAR INTERNAŢIONAL”

Charles Michel şi Tedros Adhanom Ghebreyesus, care semnează articolul, prezintă marţi,în faţa presei acest proiect de tratat care ar putea avea la bază ”Regulamentul sanitar internaţional”, un instrument juridic adoptat în 2005.

O consolidare a ”rezistenţei” în faţa pandemiilor presupune o ”consolidare puternică a cooperării internaţionale în vederea unei îmbunătăţiri, de exemplu, a sistemelor de alertă, de punere în comun a informaţiilor, cercetare, dar şi producţie şi distribuţie de vaccinuri, medicamente, produse de diagnostic şi echipament de protecţie”, se arată în editorial.

În acest sens, ”ne anagajăm să garantăm un acces universal şi echitabil la vaccinuri, medicamente şiproduse de diagnostic sigure, eficiente şi abordabile în această pandemie şi cele care vor urma. Vaccinarea este un bun public mondial”, afirmă cei 25 de lideri semnatari.

Un tratat ”este necesar să conducă la o mai mare responsabilizare reciprocă şi la o împărţire a responsabilităţilor” şi la ”favorizarea transparenţei şi cooperării în cadrul sitemului internaţional”, adaugă ei, îndemnând la învăţarea lecţiei covid-19 şi la cooperare cu societatea civilă şi sectorul privat, subliniind că sănătatea oamenilor, animalelor şi planetei sunt legate între ele.

Este vorba despre o sarcină care ”necesită timp şi cere un angajament susţinut timp de mulţi ani” şi care necesită ”un leadership mondial”, recunosc cei 25.

Charles Michel a propus un astfel de tratat internaţional în decembrie, al Adunarea Generală a ONU, unde a îndemnat la o mai bună ”supraveghere a apariţiei bolilor infecţioase animale”.

El a obţinut până marţi susţinerea oficială a liderilor din Insulele Fidji, Portugalia, România, Marea Britanie, Rwanda, Kenya, Franţa, Germania, Grecia, Coreea de Sud, Chile, Costa Rica, Albania, Africa de Sud, Trinidad şi Tobago, Olanda, Tunisia, Senegal, Spania, Norvegia, Serbia, Indonezia, Ucraina şi OMS.

Statele membre UE - la un summit în decembrie -, iar apoi statele membre G7, în februarie, au susţinut ideea unui eventual tratat în vederea unei consolidări a cooperării sanitare internaţionale.

Lideri ai statelor membre G20 - din care fac parte între alte ţări Statele Unite, Rusia, China Japonia, India şi Brazilia) nu se află între semnatarii acestui editorial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.