Argentina îl va învesti duminică pe economistul libertarian Javier Milei în funcţia de preşedinte, într-o schimbare majoră pentru ţara sud-americană care caută o soluţie radicală pentru cea mai gravă criză economică din ultimele decenii şi pentru inflaţia care se îndreaptă rapid spre 200%, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Milei, în vârstă de 53 de ani, un fost expert TV care a ajuns celebru cu tirade pline de insulte împotriva rivalilor, a Chinei şi a Papei, va devei preşedinte dând deja unele semne de schimbare pragmatică şi moderată, de la câştigarea alegerilor sale luna trecută.

Cu toate acestea, outsiderul cu părul sălbatic marchează un pariu major pentru Argentina: planul său economic de terapie de şoc cu reduceri drastice a cheltuielilor a fost primit bine de investitori şi ar putea stabiliza economia aflată în conflict, dar riscă să împingă mai mulţi oameni în dificultăţi, în timp ce peste două cincimi se află deja în sărăcie.

Cu toate acestea, alegătorii - care l-au condus pe Milei la victorie într-un scrutin din noiembrie împotriva unui candidat al coaliţiei peroniste de guvernământ - au spus că sunt dispuşi să susţină ideile sale, uneori radicale, care includ închiderea băncii centrale şi dolarizarea.

”Este ultima speranţă care ne mai rămâne”, a spus medicul Marcelo Altamira, în vârstă de 72 de ani, care a criticat guvernele ”inutile şi inepte” pentru anii de crize economice.

Guvernul peronist, a spus el, ”a distrus ţara”.

Provocările sunt uriaşe. Rezervele valutare nete ale Argentinei sunt estimate la un deficit de 10 miliarde de dolari, inflaţia anuală este de 143% şi este în creştere, o recesiune se apropie.

Argentina a trecut de zeci de ani prin cicluri de boom economic şi depresiune, prin tipărirea banilor pentru a finanţa deficitele regulate care alimentează inflaţia şi slăbesc peso-ul.

Acest lucru s-a înrăutăţit în ultimii ani, deoarece rezervele s-au diminuat, odată cu o secetă majoră la începutul acestui an, care a lovit principalele culturi profitabile, de soia şi porumb.

Ţara producătoare de cereale trebuie să reînnoiască un program de împrumut de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în timp ce Milei trebuie să navigheze în relaţiile cu importanţii parteneri comerciali China şi Brazilia, pe care i-a criticat în timpul campaniei.

Milei va prelua funcţia nepopularului preşedinte de centru-stânga Alberto Fernandez, dar va trebui să negocieze cu rivalii, deoarece coaliţia sa libertariană are doar un bloc mic în Congres.

S-a aliat cu principala grupare conservatoare. Asta a avut deja un impact. El şi-a moderat tonul în ultimele săptămâni, şi-a umplut primul cabinet cu conservatori, mai degrabă decât cu aliaţi ideologici libertari, şi a amânat idei mai radicale precum dolarizarea în spate.

Acest lucru a ajutat la stimularea pieţelor şi la linişterea alegătorilor.

"Cred că se va descurca bine. Din motive legale şi ale Congresului va trebui să se concentreze pe lucruri mai coerente", a declarat Laura Soto, 35 de ani, angajată a unui restaurant din Buenos Aires.

Ea a spus că unele idei sociale mai radicale despre care a vorbit în timpul campaniei sunt, de asemenea, puţin probabil să se întâmple, inclusiv relaxarea reglementărilor privind armele şi redeschiderea dezbaterii privind avortul, care a fost legalizat în Argentina în urmă cu trei ani.

”SCHIMBAREA A FOST NECESARĂ”

Pentru a remedia criza economică, Milei l-a ales pe conservatorul Luis Caputo să conducă ministerul economiei, cu un aliat apropiat al acestuia, Santiago Bausili, în calitate de şef al băncii centrale.

Milei este aşteptat să-şi expună viziunea într-un discurs duminică, cu un plan economic mai detaliat probabil marţi sau miercuri, au declarat pentru Reuters surse din echipa sa.

La ceremonie vor participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban.

Fostul lider brazilian de dreapta Jair Bolsonaro va fi acolo, la fel ca şi o delegaţie a SUA. Preşedintele de stânga al Chile Gabriel Boric şi liderul conservator al Uruguayului Luis Lacalle Pou sunt pe lista invitaţilor, dar cei de stânga Luiz Inácio Lula da Silva din Brazilia şi mexicanul Andrés Manuel López Obrador vor fi unele dintre absenţe majore.

Atent la sprijinul popular care i-a determinat ascensiunea, Milei este aşteptat să vorbească cu susţinătorii săi în afara Congresului, în loc să facă acest lucru cu parlamentarii din interior, aşa cum se întâmplă de obicei.

Într-un semn al provocărilor viitoare, firma energetică de stat YPF a majorat preţurile la pompele de benzină în această săptămână cu o medie de 25%, analiştii şi pieţele anticipând o devalorizare bruscă a monedei peso supraevaluate, la scurt timp după preluarea mandatului de către Milei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.