Letonia a interzis companiilor aeriene ale căror avioane survolează Belarusul accesul în spaţiul aerian leton, în contextul în care Minskul este tot mai izolat, după deturnarea dumincă a unui avion Ryanair la bordul căruia se afla opozantul Roman Protasevici din ordinul lui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură completează sancţiuni impuse de Uniunea Europeană. Cei 27 au decis luni să închidă spaţiul aerian european companiilor belaruse, au recomandat companiilor europene să nu mai survoleze spaţiul aerian belarus şi au cerut eliberarea jurnalistului belarus, arestat.

Liderii europeni urmează să anunţe o serie de alte măsuri, ca represalii.

”Nu este vorba despre măsuri individuale, chiar dacă sut vizate operatori economici”, declara marţi o sursă diplomatică europeană.

Niciun blocaj politic nu s-a înregistrat ”în acest stadiu”, a subliniat acest diplomat, în pofida faptului că sunt vizate măsuri suplimentare, care vor avea un impact economic.

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) urmează să organizeze o reuniune de urgenţă a organului său director joi, în urma interceptării zborului comercial al Ryanair de către Belarus, a anunţat agenţia ONU.

”Preşedintele Consiliului OACI a convocat o reuniune de urgenţă a celor 36 de reprezentanţi diplomatici în Consiliu la 27 mai, în urma incidentului cu privire la zborul Ryanair FR4978 în spaţiul aerian al Belaruslui”, a anunţat într-un mesaj pe Twitter agenţia ONu, cu sediul la Montréal, fără să facă alte precizări.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.