Serviciile secrete letone au arestat un bărbat care a încercat să-l recruteze în contul Rusiei pe un ofiţer leton, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul, un cetăţean leton, l-a contactat pe ofiţer ”cu scopul de a încerca să-l recruteze, cerându-i documente clasificate care ar fi putut fi folosite ulterior de către serviciile secrete ruse împotriva Letoniei”, au anunţat luni, într-un comunicat, serviciile de securitate letone.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost divulgat, a intrat în contact cu ofiţerul leton în iulie şi a fost arestat în noiembrie. El riscă până la zece ani de închisoare.

Contactată de AFP, Ambasada Rusiei în Letonia a refuzat să comenteze arestarea.

Activităţile serviciilor ruse de spionaj în Letonia - şi în ceilalţi vecini baltici ai săi, Estonia şi Lituania - s-au intensificat din 2014, când Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi când a izbucnit un război cu rebeli proruşi în estul Ucrainei.

În 2018, alt bărbat, Jurijs Stilve, a fost găsit vinovat de spionaj în contul Rusiei şi a fost condamnat la trei ani de probaţiune, iar Aleksandrs Krasnopjorovs, un angajat al căilor ferate, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat de trimiterea unor imagini de supraveghere video a NATO Rusiei.

Olegs Buraks, un fost ofiţer din cadrul poliţiei letone a angajat al Ministerului de Interne, aşteaptă în prezent să fie judecat, suspectat de asemenea de spionaj în contul Rusiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.