Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, a declarat că soldaţii ar putea fi nevoiţi să se întoarcă la graniţa cu Irlanda de Nord dacă Brexitul o va lua în direcţia greşită, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scenariul cel mai pesimist, o graniţă strictă ar putea „implica oameni în uniformă şi ar putea impune instalarea unor camere, infrastructură fizică, posibil chiar şi o prezenţă a poliţiei sau a armatei”, a declarat Varadkar pentru Bloomberg.

„Problema este că în contextul politicilor irlandeze şi a istoriei, aceste elemente devin ţinte”, a adăugat el.

Irlanda a informat că va fi dificil de evitat o graniţă strictă cu Irlanda de Nord în cazul în care Marea Britanie iese din UE fără niciun acord.

Graniţa deschisă este moştenirea acordului din Vinerea Mare din 1998, cel care a încheiat luptele între unioniştii pro-Marea Britanie şi naţionaliştii irlandezi din Irlanda de Nord.

Oficial, Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, însă acordul negociat de premierul britanic Theresa May cu blocul european a fost respins de parlamentul britanic, aducând întreg procesul într-un impas. Nemulţumirile parlamentarilor sunt legate de aşa-zisa “soluţie de rezervă” privind graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, care ar deveni astfel graniţa dintre UE şi Marea Britanie. Pentru a evita o graniţă strictă, soluţia de rezervă din acord implică rămânerea Marii Britanii pe termen nedeterminat în uniunea vamală a UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.