Parlamentul britanic a adoptat, luni seara târziu, un proiect de lege foarte controversat privind imigraţia, care îi va împiedica pe migranţii sosiţi ilegal în Marea Britanie să ceară azil în această ţară. Legislaţia este un pas important pentru premierul conservator Rishi Sunak, a cărui prioritate este combaterea imigraţiei ilegale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sunak a promis să "oprească" imigranţii care sosesc traversând Canalul Mânecii în ambarcaţiuni mici. În 2022, un număr record de 45.000 de migranţi au sosit la bordul acestor ambarcaţiuni pe coastele Marii Britanii, iar în acest an mai mult de 13.000 de persoane au făcut deja traversarea.

Această lege, care a fost criticată atât în Marea Britanie, cât şi de organizaţiile internaţionale, îi împiedică pe migranţii care au sosit ilegal în Marea Britanie să ceară azil în această ţară. De asemenea, guvernul doreşte ca migranţii care au fost reţinuţi să fie deportaţi rapid, fie în ţara de origine, fie într-o ţară terţă, cum ar fi Rwanda, indiferent de locul de unde provin.

Londra a semnat anul trecut un acord cu Rwanda pentru a-i trimite acolo pe imigranţii ilegali, dar încă nu a avut loc nicio expulzare. Un prim zbor programat pentru iunie 2022 a fost anulat după o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). La sfârşitul lunii iunie, instanţele au declarat proiectul ilegal, dar guvernul a anunţat imediat că va face apel împotriva acestei hotărâri.

Proiectul de lege privind imigraţia era blocat de săptămâni întregi în Parlament, Camera Lorzilor solicitând numeroase amendamente, inclusiv restricţii în ceea ce priveşte detenţia copiilor şi garanţii împotriva sclaviei moderne.

Proiectul de lege privind migraţia ilegală a fost blocat într-o bătălie între Camera Comunelor din parlament şi Camera Lorzilor, camera superioară nealeasă a Marii Britanii, care a adus în mod repetat modificări legislaţiei pentru a o atenua. În primele ore ale zilei de marţi, ultima dintre aceste modificări propuse a fost respinsă prin vot. Textul mai trebuie să fie aprobat de regele Charles al III-lea înainte de a deveni lege.

Liderul spiritual al Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, care este membru al Camerei Lorzilor, este un adversar ferm al legislaţiei. "Nu văd cum va opri ambarcaţiunile cu migranţi", a declarat el în timpul dezbaterilor. "Nu am auzit nimic care să mă convingă", a adăugat el.

Noua lege "contrazice" obligaţiile Regatului Unit în temeiul legislaţiei internaţionale privind drepturile omului şi refugiaţii, au declarat într-un comunicat şefii agenţiilor ONU responsabile pentru aceste două aspecte, Volker Türk şi, respectiv, Filippo Grandi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.