Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit, vineri, cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, la New Delhi, în încercarea de a menţine puterile asiatice de partea sa în contextul sancţiunilor occidentale. Lavrov a spus că Rusia apreciază că India ”priveşte această situaţie în ansamblul faptelor şi nu doar într-un mod unilateral”. Omologul său indian a menţionat că India a fost mereu ”în favoarea soluţionării diferenţelor şi disputelor prin dialog şi diplomaţie”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Apreciem că India priveşte această situaţie în ansamblul faptelor şi nu doar într-un mod unilateral”, a spus Lavrov în cadrul întâlnirii cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar.

”Continuăm să implementăm proiecte în domeniile energiei, ştiinţei şi tehnologiei, spaţiului cosmic, industriei farmaceutice”, a continuat el.

Jaishankar a afirmat că relaţiile bilaterale au fost extinse, dar că vor avea discuţii detaliate despre ”mediul internaţional dificil” în curs.

”India, după cum ştiţi, a fost întotdeauna în favoarea soluţionării diferenţelor şi disputelor prin dialog şi diplomaţie”, a argumentat oficialul indian de rang înalt.

Misiunea lui Lavrov de a susţine sprijinul unei ţări pe care Moscova o consideră de multă vreme prietenă vine la o zi după ce înalţi oficiali americani şi britanici au purtat discuţii la New Delhi pentru a convinge guvernul indian să evite subminarea sancţiunilor impuse Rusiei.

India şi China sunt singurele ţări puternice care nu au condamnat acţiunile Rusiei. După ce Lavrov a vizitat China săptămâna aceasta, Beijingul a spus că este ”mai hotărât” să dezvolte legături bilaterale cu Rusia.

India este a treia economie a Asiei, precum şi un membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, poziţie care îi conferă o importanţă diplomatică suplimentară.

Consilierul adjunct pentru securitate naţională pentru al SUA, Daleep Singh a spus, joi, în cadrul unei vizite în India, că Washingtonul nu va stabili nicio ”limită” pentru India cu privire la importurile de energie din Rusia, dar nu vrea să vadă o ”accelerare rapidă” a achiziţiilor.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss a mai spus că Marea Britanie a respectat decizia Indiei de a cumpăra petrol rusesc la preţ redus, susţinând în acelaşi timp sancţiuni drastice împotriva Rusiei în ceea ce priveşte porturile, aurul şi sectoarele energetice.

India a cumpărat milioane de barili de ţiţei din Rusia la preţ redus de când a izbucnit războiul (24 februarie), cu menţiunea că achiziţiile sunt avantajoase pentru cetăţenii săi şi procedează precum ţările europene.

De asemenea, India a contractat Rusia să cumpere ulei de floarea-soarelui la un preţ record după ce livrările din Ucraina s-au oprit din cauza războiului. Rusia este şi cel mai mare furnizor al Indiei de armament.

Lavrov urmează să se întâlnească cu premierul indian, Narendra Modi, înainte de a părăsi India, vineri seară.

Oficialii indieni şi ruşi sunt aşteptaţi să discute despre un mecanism de plăţi în ruble şi rupii pentru a menţine comerţul, deoarece tranzacţiile bazate pe dolari devin dificile din cauza sancţiunilor.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.