Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat, miercuri, că Rusia este răspunzătoare de creşterea la nivel mondial a preţurilor la alimente ca urmare a invaziei în Ucraina. El a respins ”aşa-numita criză alimentară”, la finalul vizitei sale în Africa, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite şi ţările europene că au crescut preţurile prin aplicarea unor politici ecologice ”nechibzuite” şi chiar prin stocarea alimentelor în timpul pandemiei de Covid-19.

”Situaţia din Ucraina a afectat în plus negativ pieţele alimentare, dar nu din cauza operaţiunii speciale ruse, ci mai degrabă din cauza reacţiei absolut inadecvate a Occidentului, care a anunţat sancţiuni”, a spus Lavrov.

Ţările occidentale, la rândul lor, au subliniat în repetate rânduri că alimentele sunt scutite de sancţiunile impuse Rusiei şi au învinovăţit Moscova pentru criza globală.

Lavrov a spus că acordul inovator de săptămâna trecută de a oferi coridoare sigure prin Marea Neagră pentru tonele de cereale blocate în Ucraina ”ar fi putut fi anunţat cu mult, cu mult timp în urmă dacă nu ar fi fost vorba de încăpăţânarea Occidentului de a insista că are întotdeauna dreptate”.

El a precizat că navele ruseşti şi turceşti vor escorta navele care au fost blocate în porturile ucrainene prin Marea Neagră odată ce Ucraina îşi va demina coasta.

Multe ţări africane se bazează pe importurile de grâu din Rusia şi Ucraina, iar liderii africani au vizitat în urmă cu săptămâni Moscova pentru a-şi exprima îngrijorările legate de alimente, în timp ce o foamete urmează să ia cu asalt Cornul Africii, inclusiv Etiopia, în timpul celei mai grave secete din ultimele decenii.

Cu toate acestea, majoritatea naţiunilor africane nu au criticat deschis Rusia pentru invazia sa în Ucraina. Experţii au citat sprijinul Moscovei pentru unele naţiuni africane care datează din timpul Uniunii Sovietice sau rolul Rusiei ca furnizor de arme, deşi trimite, în acelaşi timp, puţin ajutor umanitar.

Etiopia este centrul diplomatic al Africii şi a doua ţară ca populaţie, iar în cursul acestui an urma să găzduiască cel de-al doilea summit Rusia-Africa. Preşedintele Ucrainei s-a adresat organismului continental al Uniunii Africane cu sediul în Addis Abeba cu privire la invazia Rusiei la începutul acestui an, dar puţini şefi de stat au răspuns.

Lavrov a încercat în timpul turneului din Africa să îi liniştească pe liderii îngrijoraţi de creşterea preţurilor cerealelor şi să justifice invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care a numit-o o ”ameninţare” la graniţa Rusiei.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a invocat că majoritatea ţărilor nu susţin sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, fapt pe care l-a numit ”practic evident, deoarece, cu excepţia a două sau trei ţări, nicio ţară din Africa, Asia sau America Latină” nu li s-a alăturat.

Guvernul Etiopiei nu a făcut nicio declaraţie publică despre războiul din Ucraina sau criza alimentară în timpul vizitei lui Lavrov, iar presa de stat a precizat doar că Rusia şi Etiopia au convenit să consolideze relaţiile economice.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.