Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a discutat telefonic vineri cu secretarul de stat american John Kerry, căruia i-a transmis că este pregătit să ia în considerare şi alte posibilităţi în vederea normalizării situaţiei din metropola siriană Alep, care este asediată şi lovită în mod continuu de raidurile aeriene ale forţelor guvernamentale sprijinite de armata rusă, informează TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca răspuns faţă de solicitarea secretarului de stat american de a pune capăt operaţiunilor antiteroriste din Alep, cu scopul de a relua acordul de încetare a ostilităţilor, eu precizez că rebelii asediaţi în părţile estice ale metropolei, care sunt controlate de gruparea Jebhat al-Nusra, au încălcat în mod repetat armistiţiu impus la 12 septembrie. Aceştia întârzie livrarea de ajutoare umanitare şi ameninţă să atace convoaiele umanitare”, a declarat Serghie Lavrov.

De asemenea, partea rusă a exprimat că este pregătită să ia în considerare posibilităţi adiţionale în vederea normalizării situaţiei din metropola Alep în colaborare cu partenerii din Statele Unite.

”Acum o săptămână, partea rusă a cerut vehement americanilor să-şi respecte promisiunile din luna februarie, care privesc separarea aşa-numitei opoziţii siriene moderate de unităţile teroriste. Însă, americanii nu au făcut nimic în ultimele luni”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe.

Lavrov a explicat că acordurile temporare de încetare a ostilităţilor anunţate în trecut contribuie la regruparea forţelor Frontului al-Nusra.

”Nevoia de a opri opoziţia din sabotarea decizie luate de Naţiunile Unite cu privire la organizarea negocierilor intersiriene a fost subliniată din nou”, a declarat Lavrov într-o discuţie telefonică cu John  Kerry.

De asemenea, demnitarul rus a precizat faptul că partea rusă rămâne deschisă dialogului cu americanii privind rezolvarea unor probleme cheie de pe teritoriul sirian.

Forţele guvernamentale siriene şi aliaţii ruşi au lansat pe 22 septembrie o ofensivă extrem de violentă cu obiectivul de a cuceri întreaga metropolă Alep, împărţită în disctrictele controlate de rebeli moderaţi, islamişti sau de executivul sirian. Această escaladare a violenţelor are loc în urma prăbuşirii unui armistiţiu temporar mediat de americani şi ruşi.

Peste 250 de persoane au fost ucise în ultima săptămână în raidurile aeriene care au lovit metropola Alep.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.