Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că atacul Moscovei asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care le-a acceptat Rusia în cadrul acordului de garantare a exportului de cereale ucrainene, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă vorbim despre episodul petrecut la Odesa, nu există nicio prevedere în obligaţiile pe care Rusia şi le-a asumat — inclusiv în cadrul acordurilor semnate pe 22 iulie la Istanbul — care ne-ar interzice să continuăm operaţiunea militară specială, distrugând infrastructura militară şi alte ţinte militare”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă în Congo.

Lavrov a subliniat că forţele ruse au lovit doar ţinte militare.

”În ceea ce priveşte ţintele acestor lovituri de înaltă precizie, acestea sunt situate într-o parte separată a portului Odesa, în aşa-numita parte militară a portului Odesa”, a spus el.

El a precizat că aceste ţinte au fost ”nava militară a forţelor navale ale Ucrainei şi depozitul de muniţii, unde au fost livrate recent rachetele antinavă de tip Harpoon”, care au fost aduse pentru a reprezenta ”o ameninţare pentru flota rusă de la Marea Neagră”.

”Experţii au confirmat, de asemenea, că terminalul de cereale al portului Odesa este situat la o distanţă considerabilă de unitatea militară, nu există obstacole astfel încât cerealele să nu fie livrate clienţilor în conformitate cu acordurile semnate la Istanbul, noi nu le-am creat, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Ministrul rus de Externe vizitează mai multe ţări africane pentru a încerca să susţină Rusiei în Ucraina. Naţiunile africane au fost cele mai grav afectate state de restricţiile asupra exporturilor de cereale din Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.