Sute de cetăţeni europeni rezidenţi în Regatul Unit şi britanici instalaţi în state membre UE au format un lanţ uman, în faţa Downing Street, luni, cerând Guvernului britanic să le garanteze drepturile, în ipoteza unui Brexit fără acord cu Uniunea Europeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniţi pe Whitehall, artera londoneză care traversează cartierul ministerelor, manifestanţii au remis, la sediul Guvernului, o scrisoare adresată premierului Theersa May, prin care-i cer ”să respecte promisiunile politice (care le-au fost) făcute, indiferent de rezultatul negocierilor” în curs între Londra şi Bruxelles.

”Noi nu suntem o monedă de schimb, suntem cinci milioane de persoane şi este timpul să fim trataţi ca atare”, se reclamă în text, semnat de grupările de presiune the3Million - care apără interesele europenilor în Regatul Unit -, coaliţia British in Europe - care îi reprezintă pe britanicii instalaţi în UE - şi sindicatul britanic Unison.

”O absenţă a unui acord nu este de luat în calcul pentru cetăţenii europeni”, a declarat pentru AFP francezul Nicolas Hatton, cofondatorul grupului the3Million. ”Noi dorim doar să fim trataţi în mod echitabil”.

Cu mai puţin de cinci luni înaintea retragerii britanice, prevăzută la 29 martie 2019, şi în faţa dificultăţilor întâmpinate în negocieri, care se lovesc de problema frontierei irlandeze, incertitudinea s-a transformat în îngrijorare în rândul expatriaţilor.

”Eu nu-mi fac niciun plan pentru 2019, pentru că nu ştim unde vom fi, este în suspans”, a declarat Vanessa Verlinden, o belgiană în vârstă de 42 de ani, instalată în Marea Britanie de 17 ani.

Karen Lawrance, o ingineră britanică în vârstă de 52 de ani, a venit de la Worcestershire, în centrul Angliei, pentru a lua parte la manifestaţie şi la alte evenimente în legătură cu Brexitul.

”De ce ar trebuie ca toate aceste persoane să fie tratate ca cetăţeni de zonă secundă? este profund nedrept”, a apreciat această manifestanţă proeuropeană.

După acţiune, manifestanţii s-au îndreptat către Palatul Westminster, pentru a încerca să-şi facă auzite argumentele parlamentarilor britanici. Statutul lor urmează să fie evocat luni seara, într-o sesiune de interpelări ale Guvernului.

”Suntem aici pentru a le spune deputaţilor că avem nevoie de un acord”, a subliniat Nicolas Hatton. ”Vrem ca drepturile noastre să fie tratate în mod independent” de alte subiecte în curs de negociere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.