Laboratorul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) a depus date la Agenţia americană a medicamentului (FDA) în vederea obţinerii autorizării vaccinării adulţilor cu un ”booster” al vaccinului său împotriva covid-19, care se administrează într-o singură doză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între aceste date se află rezultate ale unui studiu clinic potrivit căruia vaccinarea cu o a doua doză - la aproximativ două luni (56 zile) de la vaccinare - îi creşte eficienţa la 94% în cazurile simptomatice (de la moderate la grave) în Statele Unite şi la 100% împotriva cazurilor grave, la 14 zle după acest ”booster”, a anunţat marţi, într-un comunicat, grupul.

Vaccinarea cu o a doua doză de vaccin anticovid Johnson & Johnson - la şase luni de la prma doză - creşte ”de nouă ori” nivelul anticorpilor, potrivit altui studiu J&J, şi ”de 12 ori”, la patru săptămâni după rapel.

Vaccinul - administrat într-o singură doză  sau ca ”booster” - este în general bine tolerat de către pacienţi, dă asigurări grupul american.

FDA a anunţat că membrii Comitetului său de experţi se reunesc la 14 şi 15 octombrie pentru a studia cereri de autorizare ale Johnson & Johnson şi companiei în domeniul biotehnologiei Moderna.

”Aşteptăm cu nerăbdare să discutăm cu FDA şi alte autorităţi din domeniul sănătăţii, pentru a le susţine deciziile cu privire la doze de rapel”, a anunţat Mathai Mammen, însărcinat cu Cercetarea şi dezvoltarea la Janssen, filiala farmaceutică a Johnson & Johnson.

”În acelaşi timp continuăm să credem că un vaccin care se administrează într-o singură doză împotriva covid-19, care oferă o protecţie puternică şi pe termen lung, este o contribuţie crucială în vaccinarea populaţiei mondiale”, a apreciat el.

Acest vaccin unidoză a fost autorizat în februarie 2021 - de urgenţă - în Statele Unite şi a fost administrat unui număr de 15 milioane de oameni - mult mai mic decât al vaccinurilor anticovid care se administrează în două doze - Pfizer/BioNTech (229,3 millioane) şi Moderna (152 millioane).

Statele Unite au autorizat deja vaccinarea cu a treia doză a vaccinului Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani şi a unor categorii ”cu risc” din cauza stării sănătăţii acestora sau a unui loc demuncă care le expune puternic noului coronavirus.

Persoanele imunodeprimate pot, de asemenea, să fie vaccinate cu o a treia doză de vaccin anticovid Moderna.

Subiectul celei de a treia doze de vaccin anticovid - care se află în centrul noii strategii de vaccinare a Statelor Unite, lansată în septembrie - a relansat problema inegalităţii între ţările bogate şi cele sărace, în contextul în care accesul la o primă doză de vaccin antcovid rămâne foarte limitat în anumite regiuni ale lumii, mai ales în Africa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.