Marea Britanie a convenit luni cea mai semnificativă resetare a legăturilor comerciale şi de apărare cu Uniunea Europeană de la intrarea în vigoare a Brexitului, după ce răsturnarea ordinii globale de către preşedintele american Donald Trump a forţat cele două părţi să treacă peste divorţul lor acrimonios de acum cinci ani, relatează Reuters.
La aproape nouă ani după ce a votat să părăsească blocul comunitar, Marea Britanie, o mare putere în domeniul apărării, va lua parte la proiecte comune de achiziţii publice. De asemenea, părţile au convenit să faciliteze accesul în UE al produselor alimentare şi al vizitatorilor britanici şi au semnat un nou acord controversat în domeniul pescuitului.
Tarifele lui Trump, alături de avertismentele că Europa ar trebui să facă mai mult pentru a se proteja, au forţat guvernele din întreaga lume să regândească legăturile comerciale, de apărare şi de securitate, apropiindu-l pe premierul britanic Keir Starmer de Emmanuel Macron din Franţa şi de alţi lideri europeni.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Starmer, care a susţinut rămânerea în UE la referendumul pentru Brexit, a pariat, de asemenea, că oferirea de beneficii tangibile britanicilor, cum ar fi utilizarea unor porţi electronice mai rapide în aeroporturile UE, va înăbuşi strigătele de „trădare” ale militantului pentru Brexit Nigel Farage, ajuns acum în preferinţele electoratului.
Guvernul a declarat că resetarea cu cel mai mare partener comercial al său va reduce birocraţia pentru producătorii de alimente şi agricultură, făcând alimentele mai ieftine, va îmbunătăţi securitatea energetică şi va adăuga aproape 9 miliarde de lire sterline (12,1 miliarde de dolari) în economie până în 2040.
Acesta este al treilea acord încheiat de Marea Britanie în această lună, după acordurile cu India şi SUA, şi, deşi este puţin probabil să ducă la un impuls economic semnificativ imediat, ar putea ridica sentimentul corporativ, atrăgând investiţiile atât de necesare.
„Este timpul să privim înainte”, a spus Starmer într-un comunicat. „Să trecem peste vechile dezbateri şi lupte politice învechite pentru a găsi soluţii practice, de bun-simţ, care să aducă ce este mai bun pentru poporul britanic. „Suntem pregătiţi să lucrăm cu partenerii dacă acest lucru înseamnă că putem îmbunătăţi viaţa oamenilor aici, acasă”, a subliniat el.
ACHIZIŢII COMUNE ÎN APĂRARE, PESCUIT, ERASMUS
În centrul resetării se află un pact de apărare şi securitate care va permite Marii Britanii să participe la orice achiziţie comună şi va deschide calea pentru companiile britanice, inclusiv BAE, Rolls-Royce şi Babcock, pentru a lua parte la un program de 150 de miliarde de euro pentru reînarmarea Europei.
În ceea ce priveşte pescuitul, navele britanice şi cele ale UE vor avea acces la apele celeilalte părţi timp de 12 ani - eliminând unul dintre cele mai puternice atuuri ale Regatului Unit în orice negocieri viitoare - în schimbul unei reduceri permanente a birocraţiei şi a controalelor la frontieră care au împiedicat micii producători de alimente să exporte în Europa.
În schimb, Marea Britanie a fost de acord cu liniile generale ale unui program limitat de mobilitate a tinerilor, detaliile urmând să fie stabilite în viitor, şi discută participarea la programul de schimburi de studenţi Erasmus+.
Acordul a fost denunţat de Farage şi de Partidul Conservator, de opoziţie, care a fost la putere atunci când Marea Britanie a părăsit blocul şi a petrecut ani de zile negociind acordul original de Brexit.
Votul Marii Britanii de a părăsi UE în cadrul unui referendum istoric în 2016 a scos la iveală o ţară foarte divizată în legătură cu toate aspectele, de la migraţie şi suveranitatea puterii la cultură şi comerţ.
Acesta a contribuit la declanşarea uneia dintre cele mai tumultoase perioade din istoria politică britanică, cu cinci prim-miniştri în funcţie înainte de sosirea lui Starmer, în iulie anul trecut, şi a otrăvit relaţiile cu Bruxelles-ul.
Sondajele arată că o majoritate a britanicilor regretă acum votul, deşi nu doresc să se alăture din nou UE. Farage, care a militat pentru Brexit timp de decenii, conduce în sondajele de opinie din Marea Britanie, oferindu-i lui Starmer o marjă de manevră limitată.
UCRAINA ŞI TRUMP UNESC DIN NOU LONDRA ŞI BRUXELLES-UL
Dar colaborarea dintre Marea Britanie şi puterile europene cu privire la Ucraina şi Trump au restabilit încrederea între cele două părţi după ce relaţiile au fost grav afectate de ani de dispute.
În loc să urmărească o revenire completă la un pilon al UE, cum ar fi piaţa unică, Starmer a încercat să negocieze un acces mai bun la piaţă în anumite domenii - o mişcare care este adesea respinsă de UE ca fiind o „alegere selectivă” a beneficiilor UE fără obligaţiile de membru.
Eliminarea birocraţiei din comerţul cu alimente a impus Marii Britanii să accepte supravegherea standardelor de către UE, dar Starmer susţine că merită, pentru creşterea economiei şi reducerea preţurilor la alimente. Experţii în comerţ au afirmat că eliminarea tabuului monitorizării de către UE pentru un lucru de care ar beneficia întreprinderile mici şi agricultorii este o politică bună.
În ciuda acordului, economia Marii Britanii va rămâne semnificativ diferită de cea dinainte de a părăsi blocul comunitar. Brexitul a costat centrul financiar al Londrei mii de locuri de muncă, a afectat producţia sectorului şi a redus contribuţiile sale fiscale.
PRINCIPALELE PUNCTE DIN ACORD
PACTUL DE APĂRARE ŞI SECURITATE
Ambele părţi sunt de acord că este imperativ ca ţările europene să colaboreze mai strâns în domeniul apărării, având în vedere invazia Rusiei în Ucraina şi solicitările preşedintelui american Donald Trump ca membrii europeni ai NATO să suporte mai mult din povara alianţei.
Ca parte a resetării, Marea Britanie va conveni asupra unui nou parteneriat pentru securitate şi apărare, despre care a afirmat că va „deschide calea” pentru ca firmele britanice să aibă acces la un program de 150 de miliarde de euro pentru reînarmarea Europei.
De asemenea, Marea Britanie va lua în considerare participarea la gestionarea crizelor civile şi militare ale UE şi va putea participa la achiziţii comune cu blocul, potrivit unui memorandum văzut de Reuters.
DOMENIUL SANITAR ŞI FITOSANITAR
Un acord veterinar cu UE menit să prevină controalele inutile la frontieră este esenţial pentru resetarea relaţiilor cu UE planificată de laburişti.
Marea Britanie a convenit cu UE să prevină controalele inutile la frontieră ale produselor agricole, cum ar fi carnea şi produsele lactate, în cadrul unui acord privind standardele alimentare.
Aşa-numitul acord sanitar şi fitosanitar (SPS) nu va avea limită de timp, oferind companiilor britanice mai multă siguranţă.
Acordul va menţine standarde alimentare ridicate, pe care Marea Britanie a insistat, de asemenea, să nu le reducă în cadrul discuţiilor sale cu SUA pentru eliminarea tarifelor.
MOBILITATE
Un program de mobilitate a tinerilor care să faciliteze călătoriile şi munca tinerilor sub 30 de ani între Marea Britanie şi UE este o prioritate pentru blocul european.
Guvernul Starmer a declarat că aceasta nu va fi o revenire la libertatea de circulaţie, ci va permite intrarea unui număr controlat de persoane, cu o limită probabilă a numărului de persoane care pot utiliza acest program şi a perioadei în care pot rămâne. Grupul de campanie Best for Britain a declarat că două treimi dintre britanici susţin un sistem cu o limită de doi ani.
PESCUIT
Marea Britanie şi UE vor extinde accesul reciproc deplin la ape pentru pescuit până la 30 iunie 2038, prelungind cu 12 ani dispoziţiile care urmau să expire în 2026.
Marea Britanie a declarat că acordul nu va duce la o creştere a cantităţii de peşte pe care navele UE o pot captura în apele britanice.
Marea Britanie va investi, de asemenea, 360 de milioane de lire sterline în industria sa de pescuit pentru noi tehnologii şi echipamente în vederea modernizării flotei.
Acordul comercial post-Brexit a transferat cotele existente către blocul comunitar pentru o perioadă de tranziţie, după care acestea vor fi negociate pe o bază anuală sau multianuală.
Pescuitul a fost mult timp o sursă de tensiune. UE a acţionat Marea Britanie în instanţă în legătură cu interzicerea pescuitului de anghilă de nisip în apele britanice.
ELECTRICITATEA
Marea Britanie a părăsit piaţa internă a energiei din UE după Brexit, dar industria energetică britanică face presiuni pentru încheierea unor acorduri comerciale mai eficiente şi mai strânse cu blocul comunitar.
Cele două părţi vor analiza acum participarea Marii Britanii la piaţa internă a energiei electrice a UE.
Marea Britanie a importat aproximativ 14% din electricitatea sa în 2024, un nivel record, prin intermediul legăturilor energetice cu Belgia, Danemarca, Franţa şi Norvegia.
PIEŢELE CARBONULUI
Numeroase întreprinderi din UE şi din Regatul Unit au solicitat ca pieţele de carbon din UE şi din Regatul Unit să fie legate. Acestea colaborează deja la taxarea centralelor electrice şi a altor entităţi industriale pentru emisiile lor de carbon în vederea atingerii obiectivelor climatice.
Marea Britanie şi UE vor lucra acum la stabilirea unei legături între sistemele lor de comercializare a emisiilor - ceea ce, potrivit Marii Britanii, ar îmbunătăţi securitatea energetică şi ar ajuta companiile să evite o taxă UE pe carbon care urmează să intre în vigoare anul viitor.
Analiştii din industrie au declarat că legătura dintre cele două pieţe ale carbonului ar duce probabil la creşterea preţurilor din Regatul Unit, care sunt mai mici decât în UE, la nivelul celor din UE.
ALTE DOMENII
Recunoaşterea reciprocă a anumitor calificări profesionale, modificările menite să faciliteze călătoriile artiştilor aflaţi în turneu şi schimbul de date sunt toate domenii în care Marea Britanie şi UE ar putea încerca să ajungă la un acord în viitor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.