Kremlinul a acuzat marţi Kievul că a sabotat barajul de la hidrocentrala Kahovka, aflată în partea controlată de Rusia în regiunea Herson, pentru a tăia o sursă cheie de apă pentru Crimeea şi pentru a distrage atenţia de la o contraofensivă "şovăitoare" împotriva forţelor ruseşti, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre situaţie după ce apa a început să iasă din barajul construit în epoca sovietică care a fost aruncat în aer în primele ore ale dimineţii. 

"Putem afirma fără echivoc că este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei", a declarat Peskov. "Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

El a spus că distrugerea barajului urmăreşte să priveze Crimeea, peninsula anexată de Rusia, de apa pe care o primeşte din lacul de acumulare prin canalul Crimeei de Nord şi să distragă atenţia de la contraofensivă. "Se pare că acest sabotaj are legătură şi cu faptul că, după ce au început acţiuni ofensive pe scară largă în urmă cu două zile, acum forţele armate ucrainene nu îşi ating obiectivele - aceste acţiuni ofensive se cam clatină", a comentat Dmitri Peskov.

Întrebat despre acuzaţiile ucrainene potrivit cărora Rusia ar fi distrus barajul, Peskov a spus: "Putem respinge cu tărie acest lucru. Declarăm oficial că aici vorbim cu siguranţă despre un sabotaj deliberat din partea ucraineană".



El a adăugat că sabotajul ar putea "avea consecinţe potenţial foarte grave pentru câteva zeci de mii de locuitori din regiune".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.