Moscova speră ca liderul Coreei de Nord Kim Jong un să efectueze o vizită în Rusia în 2019, în care să se întâlnească cu Vladimir Putin, a anunţat miercuri consilierul de la Kremlin Iuri Uşakov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sper că această vizită va fi posibilă anul viitor”, a declarat el pentru presă, citat de agenţiile de preswă ruse.

În iunie, Putin l-a invitat pe Kim în Rusia, la un forum economic organizat în septembrie la Vladivostok, în Extremul Orient rus, însă liderul nord-coreean nu a venit până la urmă.

O invitaţie în Rusia i-a fost transmisă liderului nod-coreean şi în cadrul întâlnirii sale cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, la Phenian, la sfârşitul lui mai.

Kim Jong Un nu a fost niciodată în Rusia şi nu s-a întâlnit vreodată cu Putin, însă tatăl său, Kim Jong Il şi-a vizitat marele vecin în 2011 şi 2002.

La începutul lui noiembrie, preşedintele nord-coreean  Moon Jae-in declarat că ”vizita preşedintelui Kim Jong Un în Rusia (...) va avea loc în curând”.

NOU PAS ÎNAPOI ÎN NEGOCIERILE CU SUA PRIVIND ”DENUCLEARIZAREA”

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a amânat - în ultimul moment şi fără să prezinte un motiv în acest sens - o întâlnire prevăzută joi cu mâna dreaptă a lui Kim Jong Un - un nou pas înapoi în negocieri cu privire la o ”denuclearizare” a Coreei de Nord.

Aceastăreuniune, care urma să aibă loc la New York, cu Kim Yong Chol, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai liderului nord-coreean, urmează să fie organizată din nou ”la o dată ulterioară”, ”când agendele noastre ne-o vor permite”, a anunţat marţi seara o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Mike Pompeo urma să profite de această nouă întâlnire pentru a încerca să smulgă progrese concrete în spinosul dosar al ”denuclearizării” şi pregătirii unui nou summit între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong Un.

”Discuţiile, în curs, continuă”, a dat asigurări Heather Nauert. ”Statele Unite rămân concentrate asupra respectării angajamentelor asumate de către preşedintele Trump şi preşedintele Kim la summitul din Singapore, în iunie”.

Întrebată de AFP care sunt motivele acestei amânări, ea nu a dorit să facă alte comentarii.

Însă, la Seul, Yang Moo-jin, un profesor de la Universitatea pentru studii nord-coreene, consideră această amânare un semn rău.

”Acest anunţ al amânării, în ultimul moment, nu este un semn bun, pentru că el indică faptul că negocierile nu avansează suficient pentru a permite ţinerea reuniunii”, a spus el.

Ministerul sud-coreean de Externe a catalogat amânarea drept ”regretabilă”, dar a apreciat că ”interpretări exagerat pesimiste” nu sunt justificate.

”Au existat deja, în trecut, exemple de amânări ale unor discuţii între Statele Unite şi Coreea de Nord, ceea ce face să nu existe motive de înlocuire a speranţei cu îngrijorarea”, a declarat pentru presă un oficial de rang înalt de la minister.

La Singapore, în cadrul primei lor întâlniri în privat, în iunie, cel mai puternic om de la Phenian i-a promis locatarului Casei Albe să acţioneze în favoarea unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”.

Mike Pompeo a fost însărcinat, ulterior, să negocieze cu Kim Yong Chol, unul dintre oficialii nord-coreeni de cel mai înalt rang, conţinutul şi calendarul acestui angajament vag. Însă aceste negocieri s-au împotmolit deja.

AMENINŢARE NORD-COREEANĂ

La începutul lui iulie, secretarul de Stat american s-a întors cu mâna goală, în urma unei vizite în Coreea de Nord, iar la sfârşitul lui august Donald Trump a anulat, în ultimul moment, altă vizită prevăzută a secretarului său la Phenian, recunoscând pentru prima oară absenţa unor progrese suficiente.

Ulterior, negocierile au părut relansate, vizând un al doilea summit în viitorul apropiat.

”Vom avea o ocazie bună să continuăm discuţiile în centrul cărora se află denuclearizarea”, a declarat duminică Mike Pompeo, anunţând viitoarea sa întâlnire cu Kim Yong Chol.

”Mă aştept să facem progrese reale, pentru ca summitul între cei doi lideri ai noştri să poată avea loc”, adăuga el.

Însă regimul izolat a răcit atmosfera, ameninţând, săptămâna trecută, că va relua dezvoltarea arsenalului său nuclear în cazul în care sancţiunile care-o sufocă economia nu sunt ridicate.

Acesta este principalul punct de blocaj în această apropiere spectaculoasă între cele două ţări inamice, ai căror lideri făceau schimburi de invective şi ameninţări cu războiul nuclear în urmă cu un an şi care şi-au afişat ulterior buna înţelegere.

Phenianul, care a încetat tiruri de rachete şi teste atomice, dar care nu a luat până în prezent vreo măsură considerată ca ireversibilă în vederea desfiinţării programului său nuclear, le cere americanilor lucruri în schimb, pentru a continua să avanseze.

El cere mai ales o relaxare a sancţiunilor internaţionale - cu o susţinere maii mult sau mai puţin explicită a Rusiei şi Chinei, dar şi a Coreei de Sud, aliata Statelor Unite, dar al cărei preşedinte, Moon Jae-in, este hotărât să dea pagina tensiunilor.

Or Washingtonul promite să menţină presiunile economice atât timp cât ”denuclearizarea” nu va fi ”definitivă şi integral verificată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.