Kremlinul a salutat miercuri stabilirea unor contacte directe între oficiali europeni şi Minsk, cu scopul soluţionării crizei migraţiei de la frontiera Belarusului cu Polonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există un schimb de puncte de vedere despre felul cum să se rezolve (situaţia) şi este foarte imporant că s-a stabilit un contact direct”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko au discutat luni la telefon.

Iar Înaltul Reprezentat UE pentru Politică Externă şi de Securitate a discutat duminică şi luni cu ministrul belarus de Externe Vladimir Makei 

Aceste discuţii directe, pe care Kremlinul şi-a spus că şi le doreşte, intervin în contextul în care europenii şi-au redus la strictul necesar contactele cu Minskul, din cauza reprimării, din vara lui 2020, a unei vaste contestări a lui Lukaşenko.

Europenii nu recunosc, de alfel, realegerea contestată a lui Lukaşenko în august 2020 şi au impus sancţiuni regimului acestuia.

Uniunea Europeană acuză Minskul de faptul că a orchestrat actuala ciză a migraţiei din răzbunare şi că a încurajat migranţi irakieni să vină în Belarus pentru a forţa frontiera către Polonia.

Aleksandr Lukaşenko a respins aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.