Kremlinul susţine că nu există nicio şansă ca preşedintele rus Vladimir Putin să declare război Ucrainei pe 9 mai, Ziua Victoriei Rusiei, conform declaraţiilor lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a calificat informaţiile drept ”aberaţii”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Când a fost întrebat de reporterul CNN într-o conferinţă regulată, care sunt şansele ca preşedintele rus Vladimir Putin să declare război de Ziua Victoriei, Peskov a răspuns ”niciuna” şi a adăugat: ”Nu, este o aberaţie”.

Peskov a respins, de asemenea, afirmaţiile potrivit cărora Putin ar putea folosi Ziua Victoriei pentru a anunţa mobilizarea în ţară, care ar face ca guvernul rus nu doar să adune trupe, ci şi să pună economia în pericol.

Analiştii şi oficialii occidentali au declarat anterior că pe 9 mai, după mai mult de două luni în care a numit invazia declanşată în Ucraina drept o ”operaţiune militară specială”, Putin ar putea declara oficial război.

9 mai, cunoscută drept ”Ziua Victoriei” în Rusia, celebrează înfrângerea trupelor naziste de către Armata rusă în 1945.

Ziua Victoriei este sărbătorită printr-o paradă militară la Moscova.

Putin este un adept al simbolismului, după ce a lansat invazia Ucrainei a doua zi după Ziua Apărătorilor Patriei, o altă zi cu semnificaţie militară în Rusia. Astfel, oficialii occidentali sunt de părere că liderul rus va folosi data de 9 mai fie pentru a anunţa o realizare militară în Ucraina, fie pentru a escalada ostilităţile, fie ambele variante.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.