Kremlinul exclude posibilitatea unei medieri a Chinei în vederea unei opriri a confruntărilor armate în Ucraina şi apreciază că Rusia, care a suferit numeroase înfrângeri militare, nu poate decât să-şi continue asaltul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bineînţeles că China dispune de un potenţial formidabil şi eficient în serviciile sale de mediere”, a declarat joi presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov..

”Dar situaţia în Ucraina este complexă. Nu există perspectiva unei rezolvări politice. Iar pentru moment nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militare specială”, a declarat el, folosind eufemismul prin care autorităţile ruse desemnează Războiul rus în Ucraina.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat, la Beijing, pe preşedintele chinez Xi Jinping, să ”aducă Rusia la raţiune” în Ucraina şi i-a cerut să nu livreze armament Moscovei, în cadrul unei întâlniri, în urma căreia cei doi lideri au făcut apel la negocieri de pace.

”Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, i-a spus Macron lui Xi, în a doua zi a unei vizite de stat, la Palatul Poporului.

Cu tot fastul unei vizite de stat - primirea cu onoruri militare în Piaţa Tiananmen, intonarea imnurilor naţionale şi o salvă de 21 de lovituri de tun -, cei doi au încercat să afişeze o anumită vonvergenţă de vederi.

Macron a îndemnat după întâlnirea cu Xi la ”o reluare a negocierilor cât mai repede în vederea unei păci durabile”.

Xi a îndemnat, la rândul său, la ”o reluare a negocierilor de pace cât mai curând posibil”.

”Armele nucleare nu pot fi folosite”, a subliniat şeful statului chinez, care a condamnat ”orice atac împotriva civililor” şi orice ”folosire a armelor biologice şi chimice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.