Kremlinul a informat vineri că regretă decizia SUA de a înceta să respecte acordul nuclear cu Rusia şi a acuzat Washingtonul că nu doreşte să asculte sau să negocieze pentru a evita acest deznodământ, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Faptul că americanii nu sunt dispuşi să asculte niciun argument sau să participe la negocieri cu noi arată că decizia de a ieşi din acest tratat a fost luată la Washington acum mult timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Statele Unite vor înceta să respecte, în acest weekend, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în urma eşecului unor negocieri de ultim moment, la Beijing, cu Rusia, a anunţat joi subsecretara de Stat americană însărcinată cu controlul armamentului şi securitatea internaţională Andrea Thompson.

Washingtonul acuză Moscova, de mai multe luni, că încalcă acest tratat prin faptul că şi-a introdus în arsenalul militar rachete de tip Novator 9M729 - rachete de tip SSC-8 în terminologia NATO.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de preşedinţii american Ronald Reagan şi sovietic Mihail Gorbaciov. El elimină toate rachetele terestre de croazieră şi balistice americane şi ruse cu o rază ”intermediară” de acţiune, cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

NATO şi Washingtonul consideră că Novator 9M729/SSC-8 este capabil să atingă o ţintă situată la o distanţă de 500 până la 1.500 de kilometri, ceea ce Kremlinul dezminte, insistând că raza de acţiune a acestei rachete este de sub 500 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.