Negocierile în curs între Rusia şi Kiev nu sunt destul de ”substanţiale”, apreciază marţi Kremlinul, după ce preşedintele ucranean Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit de ”compromisuri” pe care vrea să le supună aprobării ucrainenilor prin referendum, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un anumit proces (de negocieri) are loc, însă noi dorim ca el să fe mai energic, mai substanţial”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov refuză să spună ce negociază delegaţiile rusă şi ucraineană, ”pentru că dezvăluirea publică a acestor (subiecte) acum nu poate decât să încurce procesul de negociere care are deja loc într-un mod mai lent şi mai puţin substanţial decât vrem noi”.

Peskov răspundea astfel unor întrebări despre declaraţii ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a declarat dispus să negocieze cu omologul său rus Vladimir Putin un ”compromis” privind regiunea separatistă ucraineană proprusă Donbas (est) şi Crimeea anexată, în vederea unei încetări a ostilităţilor lansate de către liderul de la Kremlin la 24 februarie.

Zelenski a avertizat, de asemenea, că un astfel de acord este necesar să fie ratificat de către ucraineni prin referendum.

Ucraina cere, în cadrul acestor negocieri, o încetare a focului, o retragere a forţelor ruse de pe tertoriul ucrainean şi desemnarea unor ţări garante ale securităţii ucrainene, în cazul unui atac rus.

Rusia spune că vrea să ”demilitarizeze” şi să ”denazifice” Ucraina şi evocă, în acest sens, un statut de neutralitate a vecinului său pro-occidental.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.