Kremlinul anunţă marţi că Rusia va ”ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţări din Occident au adoptat un număr important de sancţiuni economice împotriva Moscovei de la invazia Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.

UE a adoptat luni al 12-lea pachet de măsuri de acest tip, prin care interzice importul de diamante ruseşti.

Interdicţia vizează pe de o parte atât diamantele naturale, cât şi sintetice, dar şi bijuteriile - începând din ianuarie -, iar pe de altă parte diamantele ruseşti tăiate în alte ţări - începând din septembrie 2024.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat marţi că interdicţia era ”previzibilă” şi că sectorul s-a ”pregătit”.

”Cred că există posibilităţi de ocolire a acestor sancţiuni. Există şi vor fi puse în aplicare (...) pentru a ne garanta interesele”, a dat el asigurări.

Preşedintele rus Vladimir Putin subliniază cu regularitate că aceste sancţiuni eşuează să îngenuncheze economia Rusiei şi subliniază asupra unei creşteri a PIB-ului rus.

Însă inflaţia este mare, iar statul susţine industria prin comenzi militare, în timp de Rusia se confruntă cu penurii de forţă de muncă, după trimiterea a sute de mii de bărbaţi pe front şi după fuga altora din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.