Kremlinul a anunţat miercuri după-amiază că negocierile siriene de la Astana au reprezentant un succes şi ar putea să ajute la reluarea procesului de pace de la Geneva. De asemenea, administraţia prezidenţială rusă a notat că negocierile intermediate de Naţiunile Unite la Geneva continuă să reprezinte un cadru important pentru obţinerea păcii în Siria, transmite TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu siguranţă acesta este un succes. Nu este nicio urmă de îndoială că am asigurat un sprijin semnificativ pentru continuarea procesului de la Geneva”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov.

Acesta a notat că simplu fapt că părţile beligerante s-au prezentat la discuţiile purtate în capitala kazahă reprezintă un semn pozitiv, iar doar timpul va demostra că a existat un proces viabil la Astana. 

Peskov a precizat că circumstanţele viitoare vor demostra dacă pot exista alte negocieri la Astana.

Rusia, Turcia şi Iranul au ajuns în urmă cu o zi la un acord în vederea unei consolidări a armistiţiului sirian, însă s-au făcut puţine progrese către o rezolvare a conflictului la Astana.

Cei trei mediatori ai negocierilor de pace vor implementa ”un mecanism pentru a supraveghea şi a se asigura de completa implementare a armistiţiului şi evitarea oricărei provocări” în Siria. Aceste mecanism era dorit de către emisarul special ONU pentru Siria - Staffan de Mistura, dar şi de rebeli, care speră la o blocare a operaţiunilor militare, în contextul în care de la intrarea în vigoare a armistiţiului violenţele s-au dimunat, dar nu s-au oprit complet în Siria.

Rebelii au obţinut susţinerea Moscovei, Teheranului şi Ankarei în vederea unei participări la negocirile de pace care urmează să înceapă la Geneva pe 8 februarie sub egida ONU.

”Nu există o soluţie militară la conflict, care poate să fie soluţionat doar printr-un proces politic”, se arată în documentul semnat de cele trei ţări.

Dar dacă nu există o soluţie militară la acest conflict, care însângerează Siria de aproape şase ani şi care s-a soldat cu peste 310.000 de morţi, o soluţie politică este la fel de dificil de găsit. Declaraţia finală nu a fost semnată de cele două delegaţii siriene, care au refuzat să negocieze în mod direct în cele două zile petrecute la Astana.

”Întâlnirea de la Astana a reuşit să atingă obiectivul de a consolida armistiţiul pe o perioadă dată, arătând drumul către un dialog între sirieni”, şi-a exprimat sarisfacţia, într-o conferinţă de presă, principalul negociator al regimului al-Assad, Bashar Jaafari.

Rusia a modificat în mod considerabil situaţia în Siria prin intervenţia militară pe care lansat-o în toamna lui 2015, permiţând armatei lui Bashar al-Assad să-i dea afară pe rebeli din Alep la sfârşitul lui 2016 - cea mai importantă victorie a sa de la începutul războiului, însă iniţiativele Moscovei în favoarea unei păci durabile se confruntă cu multe dificultăţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.