Rusia are dreptull să decidă unde îşi desfăşoară resursele militare pe propriul teritoriu, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după mobilizarea unor rachete de tip Iskander, care pot fi dotate cu focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, la Marea Baltică, relatează Rado Free Europe/Radio Liberty.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peskov a făcut aceste declaraţii la o zi după ce preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a anunţat că rachete ruse cu rază scurtă de acţiune de tip ”Iskander sunt staţionate în Kaliningrad în mod permanent chiar în timp ce vorbim”.

Această evoluţie reprezintă o ameninţare nu doar la adresa Lituaniei, ci a ”jumătate dintre ţările europene”, a avertizat Grybauskaite luni, în urma unei vizite la trupe NATO, la Rukla, în centrul ţării.

Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), a confirmat desfăşurarea rachetelor luni, citat de agenţiile de presă ruse.

”Desfăşurarea unei arme sau a alteia, desfăşurarea unor unităţi militare şi a aşa mai departe pe teritoriul rusesc este exclusiv o problemă suverană a Federaţiei ruse”, a declarat Peskov marţi.

”Bineînţeles, Rusia are acest drept suveran. El nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”, a adăugat el.

Pentagonul a obiectat, în trecut, faţă de desfăşurarea unor rachete ruse cu rază ”intermediară” de acţiune pe teritroiul rus, denunţând o încălcare a ”sprirtului şi intenţiei” unui acord istoric pe tema controlului armamentului, cunoscut drept Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Oficiali americani au apreciat că Moscova a efectuat în mod intenţionat asemenea desfăşurări în trecut, cu scopul de a ameninţa state membre NATO şi instalaţii aflate în responsabilitatea Alianţei Nord-Atlantice.

Acest tratat, încheiat în 1987, priveşte rachete cu rază scurtă de acţiune - între 500 şi 1.000 de kilometri - şi lansatoarele acestora, dar şi rachetele cu rază ”intermediară” de acţiune - între 1.000 şi 5.000 de kilometri.

Secretarul general adjunct al NATO Rose Gottemoeller a apreciat că desfăşurarea rachetelor în Kaliningrad este ”o problemă foarte serioasă”.

În rachetele de tip Iskander pot fi instalate focoase convenţionale sau nucleare. Ele au o rază de până la 500 de kilometri

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.