Concluziile cu privire la incidentul de joi din regiunea Briansk vor fi trase pe baza rezultatelor anchetei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acţiunile de investigaţie se desfăşoară acum, serviciile noastre lucrează. Mai întâi trebuie să determinăm totul cu exactitate, iar pe baza rezultatelor anchetei se vor trage apoi concluziile", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, în condiţiile în care vineri este convocată o reuniune a Consiliului rus de Securitate.

Peskov a fost întrebat dacă autorităţile au intenţia de a declara drept organizaţie teroristă Corpul Voluntarilor Ruşi (RDK), o formaţiune care, susţine Moscova, acţionează de partea forţelor armate ucrainene şi care ar fi revendicat atacul din regiunea Briansk.

Aleksandr Ionov, care se declară activist pentru drepturile omului, a spus agenţiei TASS că, în numele Comitetului Public pentru Detectarea Interferenţelor Străine, a depus o cerere la Procuratura Generală prin care a cerut ca RDK să fie recunoscută drept organizaţie teroristă, iar activităţile sale să fie interzise în Rusia.

Joi, Moscova a anunţat că „sabotori ucraineni” s-au infiltrat într-o zonă de frontieră din regiunea Briansk. Două persoane au fost ucise şi un băiat de zece ani a fost rănit. Vladimir Putin a calificat incidentul drept act de terorism. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că, împreună cu forţele Ministerului rus al Apărării, a desfăşurat "măsuri de distrugere a naţionaliştilor ucraineni înarmaţi care au încălcat frontiera de stat".

Şeful Comitetului rus de Investigaţii, Aleksandr Bastrîkin, a trimis o echipă să efectueze cu celeritate o anchetă la locul incidentului.

Potrivit mai multor canale Telegram, membrii RDK au revendicat responsabilitatea pentru atac, dar au spus că nu au vizat civili. Corpul Voluntarilor Ruşi este o unitate formată în august 2022 de etnici ruşi care, susţine Moscova, luptă de partea forţelor ucrainene încă din 2014. Aceasta recrutează emigranţi ruşi care trăiesc în Ucraina şi în Europa şi care sunt nemulţumiţi de puterea de la Kremlin. Nu există însă dovezi că ar fi oficial afiliată armatei ucrainene. Potrivit grupului de investigaţii Bellingcat, liderul Corpului Voluntarilor Ruşi, Denis Kapustin, este o figură notabilă a extremei drepte ruse. 

CITEȘTE ȘI VIDEO - FSB publică o înregistrare cu urmări ale aşa-zisului atac al „sabotorilor ucraineni” în regiunea Briansk. Ce ar putea urmări Putin, potrivit analizei ISW

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.