Parlamentul kosovar a ratificat o nouă delimitare a frontierei sale cu Muntenegrul, în pofida unor tiruri repetate de gaze lacrimogene ale opoziţiei naţionaliste de stânga, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La cea de a cincea încercare, miercuri seara, aleşii au trecut la vot, deoarece şedinţa a fost întreruptă de patru ori înainte, în pofida percheziţionării de către poliţişti a rândurilor ocupate de Partidul Vetevendosje (”Autodeterminare”, stânga naţionalistă).

Şapte deputaţi din cadrul acestei formaţiuni au fost arestaţi, în urma acestor incidente repetate, potrivit poliţiei.

Ratificarea a fost adoptată cu votul a 80 din cei 120 de deputaţi kosovari, reprezentând majoritatea necesară de două treimi.

Deputaţi din cadrul opoziţiei, de la Vetevendosje, au folosit deja gaze lacrimogene în Parlament cu alte ocazii, în 2015 şi 2016, cu scopul de a împiedica alegerea preşedintelui Hashim Thaçi, de a se opune unor acorduri cu Serbia ori de împiedica ratificarea acordului cu Muntenegrul.

Priştina şi Podgoriţa au încheiat acest tratat în 2015, pentru a-şi stabili frontiera, care a făcut parte din interiorul fostei Iugoslavii. Opozanţii acestui acord afirmă că Priştina renunţă la 8.000 de hectare de pini, pârâuri şi păşuni muntoase.

Uniunea Europeană (UE) a făcut din această ratificare un punct obligatoriu în vederea acordării unei liberalizări a vizelor cetăţenilor kosovari, o aşteptare importantă din partea multora dintre cei 1,8 milioane de locuitori ai ţării.

”Mingea este de-acum în terenul Comisiei Europene”, să le permită ”copiilor kosovari să rupă lanţurile deceniilor de izolare”, a reacţionat preşedintele Hashim Thaçi pe contul său de Twitter.

”Acesta este unul dintre subiectele cele mai importante pentru ţară. A vota pentru (ratificare) nu pune în pericol teritoriul Kosovo”, a declarat marţi, în faţa deputaţilor, premierul Ramush Haradinaj care, înainte să preia postul, se opunea acestui tratat.

Parlamentul muntenegrean a ratificat acordul în decembrie 2015, însă în Kosovo guvernele succesive nu au reuşit, până acum, să adune o majoritate.

Incidentele au fost condamnate de reprezentanta UE în Kosovo, bulgara Natalia Apostolova.

Ea s-a declarat, pe Twitter, ”întristată”, ”şocată că în Europa parlamentari pot să recurgă la asemenea tactivi periculoase”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.