Liderul nord-coreean Kim Jong-un a promis să crească "exponenţial" producţia de focoase nucleare şi să construiască o rachetă balistică intercontinentală mai puternică, a relatat duminică presa de stat de la Phenian, semnalând animozităţi tot mai mari cu Statele Unite, Coreea de Sud şi alţii, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia liderului nord-coreean, făcută la o reuniune-cheie a partidului de guvernământ, a fost publicată la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică spre Marea Japoniei. Astfel, Phenianul a început anul 2023 cu încă un test de armament după ce în 2022 lansase un număr record de rachete.

"Situaţia din prezent cere ca ţara noastră să îşi dubleze eforturile pentru a ne consolida puterea militară în mod covârşitor ca să ne protejăm suveranitatea, siguranţa şi interesul naţional de bază pentru a face faţă mişcărilor militare periculoase ale SUA şi ale altor forţe ostile care ne vizează", a declarat Kim Jong-un, potrivit agenţiei oficiale de ştiri KCNA.

Kim a acuzat Washingtonul şi Seulul că au pus în practică un "complot pentru a izola şi sufoca" Phenianul, un demers pe care îl califică "fără precedent în istoria omenirii".

În acest context, KCNA îl citează pe Kim care a spus că Phenianul este nevoit să crească producţia "exponenţial" pentru a produce în masă arme nucleare tactice.



De asemenea, Kim a ordonat fabricarea unui nou tip de rachetă balistică intercontinentală cu o capacitate de atac rapid şi de ripostă.

Kim ar fi declarat şi că ţara sa intenţionează să lanseze în curând primul său satelit militar de spionaj.

Armata sud-coreeană a detectat duminică, în primele ore ale noului an, lansarea unei rachete din regiunea capitalei Coreei de Nord. Racheta a parcurs aproximativ 400 km înainte de a cădea în apele dintre Peninsula Coreeană şi Japonia. Sâmbătă, Coreea de Nord lansase alte trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune spre apele sale estice.

Coreea de Nord a testat anul trecut peste 70 de rachete. Unii experţi spun că ţara urmăreşte ca în cele din urmă să îşi sporească arsenalul de arme şi să crească presiunea asupra rivalilor săi pentru a obţine concesii, cum ar fi reducerea sancţiunilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.