Liderul Coreei de Nord Kim Jong Un, pe care Donald Trump îl numeşte ”prietenul” său, este un ”tiran”, apreciază şeful diplomaţiei ameriane Mike Pompeo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo a fost întrebat în acest sens de către un senator, marţi, într-o audiere în Congres. După ce i-a amintit că l-a catalogat pe preşedintele venezuelean Nicolas maduro drept un ”tiran”, senatorul l-a întrebat dacă acest lucru este valabil şi pentru Kim Jong Un.

”Bineînţeles. Sunt sigur că am spus asta”, i-a răspuns Mike Pompeo.

Această declaraţie nu prea facilitează relaţiile cu nord-coreenii, în contextul în care Washingtonul întâmpină dificultăţi în relansarea negocierilor în vederea unei dezarmări nucleare, după eşecul summitului Trump-Kim la Hanoi, la sfârşitul lui februarie.

Phenianul i-a acuzat recent atât pe secretarul de Stat american, cât şi pe consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton, că sunt responsabili de acest fiasco, din cauză că au ”creat o atmosferă de ostilitate şi neîncredere”.

Vara trecută, autorităţile nord-coreene i-au denunţat ”metodele de gangster” în cursul negocierilor.

În Statele Unite, Pompeo riscă de asemenea să le dea apă la moară criticilor lui Donald Trump, care-l acuză pe preşedinte că se înţelege bine cu ”dictatorii” - uneori mai bine decât cu aliaţii occidentali ai Washingtonului.

După ce a prezentat Coreea de Nord ca pe un ”regim pervers” condus de o ”bandă de criminali” şi l-a ironizat pe numărul unu poreclindu-l "Little Rocket Man" (”micul om rachetă”), locatarul Casei Albe şi-a schimbat total tonul după prima lor întâlnire, istorică, în iunie în Singapore.

De-acum kim Jong un este prezentat ca ”prietenul” său, iar încălcările drepturilor omului nu mai sunt aproape deloc evocate de către Trump.

”Îl iubesc, îl iubesc”, a repetat el, insistând asupra ”relaţiei (lor) foarte bune”.

Îndemnat, în aceeaşi audiere, să spună dacă preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, primit marţi de Trump, este şi el un ”tiran”, Pompeo s-a arătat agasat.

”Eu nu aş folosi acest calificativ”, a răspuns el. ”Nu există vreo îndoială că lumea este rea şi îngrozitoare, dar toţi aceşti lideri nu sunt aceiaşi. Unii încearcă să şteargă naţiuni întregi de pe suprafaţa pământului, iar alţii cooperează cu noi pentru a apăra securitatea americanilor”, a pledat el. ”Voi îi puteţi numi tirani sau autorita(rişt)i, dar există o diferenţă fundamentală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.