Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit Vladivostokul vineri, la o zi după primul său summit cu Vladimir Putin, care i-a permis să-şi afişeze legăturile cu aliatul istoric al Phenianului, în plin impas diplomatic cu Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După o ceremonie militară, Kim s-a dus în gara acestui port din Extremul Orient rus şi a urcat în trenul său blindat, a constatat o jurnalistă AFP.

Tremul a plecat vineri dimineaţa (către ora României 8.30) într-o călătorie de aproximativ zece ore către Coreea de Nord, după care gara a fost redeschisă publicului.

Kim Jong Un a petrecut joi cinci ore împreună cu liderul rus, într-un tête-à-tête timp de două ore, iar apoi într-o reuniune de lucru a delegaţiilor şi un dineu de gală, în care au toastat şi au schimbat cadouri - o întâlnire ”deschisă şi amicală”, a apreciat Kim, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, potrivit căreia Vladimir Putin a ”acceptat prompt” o invitaţie a acestuia în Coreea de Nord.

Cei doi, care s-au văzut prima oară joi, au discutat despre ”denuclearizarea” Coreei de Nord, despre politica americană şi sancţiuni.

La finalul acestei întâlniri, preşedintele rus s-a declarat, la fel ca Statele Unite, în favoarea unei ”denuclearizări totale” pe care o consideră ”posibilă”, cu condiţia ca Phenianului să i se ofere ”garanţii de securitate şi suveranitate” şi să se favorizeze ”dreptul internaţional” ”dreptului celui mai puternic”.

Kim Jong Un l-a invitat pe Vladimir Putin în Coreea de Nord ”la momentul oportun”, în cursul summitului lor, joi, la Vladivostok, în Extremul Orient rus, o invitaţie pe care liderul de la Kremlin a ”acceptat-o prompt”, potrivit KCNA.

Fără să aibă loc progrese concrete, întrevederea de la Vladivostok este, pentru dictatorul nord-coreean, prima întâlnire cu un şef de stat străin după fiascoul summitului de la Hanoi, în februarie, cu Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.