Un nord-coreean, Choe Ryong Hae, sancţionat de anul trecut de Statele Unite din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului în Coreea de Nord şi care este considerat mâna dreaptă a lui Kim Jong Un a devenit şeful statului nord-coreean, un post larg onorific, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această înlocuire, anunţată vineri de presa oficială nord-coreeană face parte dintr-o remaniere care consolidează şi mai mult, potrivit analiştilor, acapararea puterii de către Kim Jon Un - căruia i s-a decernat, de asemenea, un nou titlu.

Kim a devenit, astfel, ”reprezentantul suprem al întregului popor corean”, el fiind reales la preşedinţia Comisiei Afacerilor de Stat - primul organ al statului nord-coreean, scrie agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Noul său mandat este menit, în ochii analiştilor, să-l transforme într-un lider mai modern, cu funcţii mai apropiate de cele ale preşedinţilor şi premierilor altor ţări.

Hotărârea a fost adoptată oficial în cadrul reuniunii Adunării Supreme a Poporului - Parlamentul nord-coreean -, care face oficiul de cameră de înregistrare.

Choe Ryong Hae l-a înlocuit pe Kim Yong Nam, în vârstă de 91 de ani, în funcţia - pe care acesta din urmă a exercitat-o timp de aproape 20 de ani - de preşedinte al Adunării Supreme, care este - pe hârtie - şeful statului. Însă adevărata putere în Coreea de Nord este deţinută de către Kim Jong un şi membrii apropiaţi ai familiei sale.

Această înlocuire are loc într-un context de ofensive diplomatice prin care cel mai puternic om de la Phenian a participat la summituri istorice cu liderii american, chinez şi sud-coreean.

LISTĂ LUNGĂ

Născut în 1950, Cho, catalogat adesea drept ”numărul doi virtual” al Coreei de Nord, a condus în anii '80, delegaţii ale tineretului nord-coreean în mai multe ţări, precum Rusia, Libia şi China, după care a fost promovat în 2017 ca membru al puternicei Comisii Militare Centrale.

Presa sud-coreeană sugerează că unul dintre fiii săi s-a căsătorit cu sora lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong.

Choe este de asemenea unul dintre cei trei lideri nord-coreeni sancţionaţi la sfârşitul lui 2018 de Washington din cauza rolului lor la conducerea unor ”departamente care pun în aplicare, în numele regimului, o cenzură de stat brutală” şi vinei lor în ”încălcări ale drepturilor omului şi alte abuzuri vizând să reprime şi să controleze populaţia”.

Potrivit unor analişti, aceste sancţiuni vor avea prea puţine repercusiuni asupra activităţilor sale diplomatice viitoare, atât timp cât va continua dialogul în domeniul nuclear cu Washingtonul.

"Kim Yong Chol, primul negociator în dosarul nuclear al Nordului, este sancţionat de Washington din 2010”, relevă Ahn Chan-il, preşedintele Institutului mondial al studiilor nord-coreene de la Seul.

”Însă el s-a dus anul acesta. fără probleme, la Washington. Statele Unite vor face întotdeauna excepţie, atât timp cât Phenianul va avea ceva de oferit”, apreciază el.

Noul titlu al lui Kim Jong Un se adaugă unei liste deja lungi de funcţii înalte, care s-au acumulat de la venirea sa la putere, după moartea tatălui său Kim Jong Il, în 2011.

Acest eveniment înseamnă că este posibil ca Nordul să fi procedat la o revizuire a Constituţiei, cu scopul de a-i conferi şi mai multă autoritate tânărului dictator, avansează analişti.

”Dacă Phenianul şi-a revizuit într-adevăr Constituţia, atunci asta înseamnă pur şi simplu că Kim Jong un are astăzi mai multă putere ca niciodată”, apreciază Ahn. ”Dacă aşa este, Kim va fi cel care va reprezenta în mod oficial Phenianul în Coreea de Nord şi în străinătate”.

Potrivit lui Jeong Young-tae, un analist la Institutul de studii nord-coreene de la Seul, noul mandat al liderului participă la eforturile Nordului de a ”seculariza” puterea lui Kim.

”Kim Jong Un vrea să schimbe imaginea Coreei de Nord pe scena internaţională, să facă din ea o ţară «normală»”, declară Jeong Young-tae pentru AFP.

”Noul titlu de «reprezentant» este o ruptură în comparaţie cu titlurile sale precedente, care te făceau să te gândeşti la o sectă religioasă”, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.