Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că îşi menţine angajamentul faţă de dezarmarea nucleară, însă a avertizat că îşi va schimba cursul dacă SUA vor continua cu impunerea sancţiunilor, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a făcut comentariile în discursul său de Anul Nou, o tradiţie anuală. Discursul de anul trecut a plasat Coreea de Nord pe calea diplomaţiei internaţionale şi a unor relaţii mai bune cu Coreea de Sud şi SUA.

În discursul de anul acesta, Kim a declarat: „Dacă SUA nu îşi păstrează promisiunea făcută în faţa întregii lumi ... şi insistă cu sancţiunile şi presiunile asupra republicii noastre, s-ar putea să nu avem altă opţiune decât să luăm în considerare o nouă cale de a ne proteja suveranitatea şi interesele”.

Discursul său vizează în principal audienţa internă şi la fel ca în alţi ani s-a concentrat în mare parte pe economie, însă observatorii internaţionali analizează fiecare frază pentru a prezice agenda internaţională a Phenianului.

Laura Bicker, corespondenta BBC la Seul, a afirmat că discursul lui Kim sugerează că Nordul va aştepta ca Statele Unite să facă primul pas în 2019 iar dacă nu va fi acesta cazul, ar putea relua testele nucleare.

Kim a afirmat că Phenianul a promis deja să nu creeze, folosească sau distribuie arme nucleare şi că a luat măsuri concrete pentru a implementa acest lucru. El a precizat că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele american Donald Trump oricând. Cei doi s-au întâlnit într-un summit istoric în Singapore în iunie 2018. Atunci, Kim a promis că va lucra pentru dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, însă nu au fost înregistrate progrese concrete ulterior.

„Tonul a fost cel aşteptat. Per total, un discurs care îi măreşte popularitatea acasă privind aspecte cheie şi în acelaşi timp transmite un mesaj de reconciliere dar ferm către Statele Unite şi continuă să atragă Seulul prin perspectiva reînceperii unei cooperări”, a afirmat Oliver Hotham, de la site-ul NK News.

Coreea de Sud a anunţat la sfârşitul lui decembrie că liderul nord-coreean doreşte noi summit-uri cu preşedintele Moon Jae-in, pentru a ajunge la dezarmarea nucleară.

Kim i-a trimis o scrisoare lui Moon duminică pentru a celebra îmbunătăţirea relaţiilor din acest an, prin cele trei summit-uri, după ani de confruntări marcate de o serie de teste nucleare ale Nordului.

Kim a afirmat că este dispus să se întâlnească des cu preşedintele Moon anul viitor pentru a avansa discuţiile privind pacea şi prosperitatea şi a rezolva problema dezarmării nucleare a peninsulei coreene”, a declarat Kim Eui-kyeom, purtătorul de cuvânt al lui Moon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.