Kim Jong Un s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping în nordul-estul Chinei - o vizită-surpriză, cu câteva săptămâni înaintea unui summit prevăzut între liderul nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump, a anunţat marţi presa de stat chineză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunea publică CCTV a prezentat imagini în care cei doi merg unul lângă celălalt într-un parc, la malul mării, în oraşul Dalian, şi în timp ce discută la o masă.

Potrivit agenţiei China Nouă, Xi şi Kim s-au întâlnit luni şi marţi.

Este vorba despre a doua vizită-surpriză a liderului nord-coreean în China.

Kim a efectuat o vizită, ţinută secretă o vreme, la sfârşitul lui martie, la Beijing, capitala chineză.Xi Jinping. Aceasta a fost prima sa vizită în străinătate de când a preluat puterea, la sfârşitul lui 2011, după moartea tatălui său, Kim Jong Il.

Această nouă vizită subliniază eforturile Chinei şi Coreei de Nord ce a-şi ”încălzi” relaţiile bilaterale. Ele au fost ”răcite” de susţinerea de către Beijing a sancţiunilor economice ONU menite să oprească programul înarmării nucleare a Phenianului.

Numeroşi experţi consideră că China - aliata istorică a Coreei de Nord - doreşte să nu fie marginalizată de recentele apropieri diplomatice nord-coreene de terţe ţări.

Kim Jong Un s-a întâlnit cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la sfârşitul lui aprilie, într-un summit istoric şi ar urma să se întâlnească cu Trump în câteva săptămâni.

”După prima mea întâlnire cu tovarăşul preşdinte (Kim Jong Un), relaţiile între China şi Republica Populară Democratică Coreea (RPDC, numele oficial al Coreei de Nord) au înregistrat avansări pozitive, la fel ca situaţia în peninsula coreeană. Sunt fericit de acest lucru”, a declarat Xi Jinping, potrivit Chinei Noi.

”Este vorba despre rezultate pozitive ale întâlnirii mele istorice cu tovarăşul secretar general (al PCC Xi Jinping), i-a răspuns liderul nord-coreean, potrivit aceleiaşţi surse.

Presa japoneză a difuzat marţi imagini cu un avion nord-coreean la Dalan, alimentând zvonuri cu privire la o vizită a lui Kim Jong Un.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.