Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat scuze faţă de execuţia unui sud-coreean în apele teritoriale nord-coreene, catalogând acest ”eveniment (drept) neaşteptat şi ruşinos”, a anunţat vineri Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un funcţionar sud-coreean care lucra în sectorul pescuitului a fost ucis prin împuşcare marţi, de către militari nord-coreeni, iar corpul, care a rămas în apă, a fost ars de frica unei contaminări cu noul coronavirus.

Această asasinare a unui cetăţean sud-coreean - prima comisă de armata nord-coreeană de zece ani - a indignat Seulul.

Kim a catalogat acest eveniment drept ”o afacere ruşinoasă” şi a cerut scuze pentru că i-a ”dezamăgit de preşedintele (sud-coreean) Moon Jae-in şi pe sud-coreeni”, a anunţat un consilier sud-coreean în probleme de securitate naţională, Suh Hoon.

Coreea de Nord - şi mai ales dictatorul Kim Jong Un - prezintă arareori scuze.

Aceste scuze intervin în contextul în care relaţiile intercoreene se află într-un punct mort, la fel ca negocierile Phenianului cu Washingtonul în vederea unei”denuclearizări”.

Suh Hoon a citit o scrisoare trimisă de către serviciul însărcinat cu relaţiile cu Sudul al partidul unic din Nord.

În această scrisoare, Phenianul recunoaşte că a tras zeci de focuri de armă asupra bărbatului, care a ”intrat ilegal în apele noastre” şi care a refuzat să-şi prezinte ”corect” identitatea.

Paza de Coastă nord-coreeană l-a împuşcat, conform instrucţiunilor permanente, potrivit acestei scrisori.

Corpul bărbatului nu se mai vedea după tiruri, iar trupele au dat foc dispozitivului de plutire - plin de sânge -, conform reglementărilor în vigoare, în contextul în care ţara se află în alertă maximă din cauza pandemiei covid-19.

Armata sud-coreeană a anunţat joi că băbatul a fost interogat timp de mai multe ore în timp ce se afla în apă.

În timpul interogatoriului, funcţionarul sud-coreean şi-a exprimat dorinţa de a dezerta în Coreea de Nord, însă a fost împuşcat din ”ordinul unei autorităţi superioare”.

Funcţionarul a fost dat dispărut luni de la bordul unei nave de patrulare care naviga în apropierea Insulei sud-coreene Yeonpyeong, situată la un kilometru şi jumătate de frontiera maritimă cu Nordul.

El purta o vestă de salvare, iar încălţămintea i-a fost găsită pe vasul sud-coreean la bordul căruia se aflase, ceea ce sugerează că a dorit să intre în apă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.