Autorităţile ucrainene au anunţat joi că studiază şapte teze ale prăbuşirii Boeingului 737 aparţinând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) miercuri la Teheran, în care au murit 176 de oameni - inclusiv teza unui tir de rachetă, a unui atentat sau o problemă tehnică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Examinăm în mod minuţios toate tezele, sunt şapte”, a declarat pentru AFP Serghii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean de Securitate şi Apărare Naţională.

Pentru moment, ”niciuna nu este prioritară”, a precizat el.

Între aceste teze figurează cea a unui tir de rachetă antiaeriană asupra Boeingului, a exploziei unei bombe plasate la bord, a coliziunii avionului cu o dronă sau a unei explozii a motorului ”din motove tehnice”.

Avionul de linie al companiei private Ukraine International Airlines a decolat miercuri de la Teheran către Kiev, după care s-a prăbuşit - două minute mai târziu - omorând toate cele 176 de persoane de la bod, în principal iranieni şi canadieni. Între victime se află 11 ucraineeni, dintre care nouă erau membri ai echipajului.

Ucraina a trimis la Teheran 45 dintre experţii săi, pentru a studia cauzele tragediei.

Delegaţia, care a sosit joi în Iran, speră să poată participa la anchetă şi mai ales la ”decriptarea cutiilor negre” ale Beoingului, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care Iranul a anunţat că refuză să le predea americanilor.

Potrivit lui Danilov, unii dintre experţii ucraineni trimişi în Iran au participat la ancheta cu privire la distrugerea zborului MH17, doborât de o rachetă deasupra estului Ucrainei aflate în război, în 2014, o tragedie soldată cu 298 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.