Kievul şi Moscova se acuză din nou reciproc de atacuri asupra centralei nucleare Zaporijie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de Rusia şi vizată de mai multe ori în decurs de o săptămână, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom pe Telegram, republicând mesajul unui lider local al Energodarului - oraşul în care se află centrala - care a rămas loial Kievului.

”După mărturiile locuitorilor, bombardamentele sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare din Zaporijie (...) Intervalul dintre împuşcături este de 3-5 secunde”, se mai arată în mesaj.

La rândul lor, autorităţile de ocupaţie instalate de Rusia în zonele pe care le controlează în regiunea Zaporijie au acuzat forţele ucrainene că se află în spatele atacurilor.

”Energodar şi centrala nucleară Zaporijie sunt din nou sub focul militanţilor (n.r. preşedintelui ucrainean Volodimir) lui Zelenski”, a declarat un membru al administraţiei civile şi militare pro-ruse, Vladimir Rogov, pe Telegram.

Proiectilele au căzut ”în zone situate pe malul Niprului şi în centrală”, a spus el, fără a raporta victime sau pagube.

Râul Nipru separă zonele controlate de Rusia de cele controlate de autorităţile ucrainene. Mai multe atentate cu bombă de care cele două părţi se acuză reciproc au vizat centrala nucleară Zaporijie de săptămâna trecută, stârnind temeri cu privire la un dezastru nuclear şi grăbind organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, joi.

Primele atacurile, pe 5 august, au lovit în special un transformator de linie electrică de înaltă tensiune şi au provocat oprirea automată a reactorului numărul 3 al celei mai mari centrale nucleare din Europa. De asemenea, au fost declanşate generatoarele de urgenţă. Ultimele atacuri de joi au afectat o staţie de pompare şi senzorii pentru măsurarea nivelului radioactivităţii.

Autorităţile ucrainene, sprijinite de aliaţii occidentali, cer demilitarizarea zonei şi retragerea trupelor ruse care au ocupat instalaţia nucleară în luna martie. În plus, preşedintele Zelenski a denunaţat ”şantajul nuclear rusesc”.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.