Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a examinat miercuri o petiţie a Ucrainei împotriva Rusiei, în care o acuză de multiple încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului de la anexarea Crimeeii în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul şi Moscova s-au înfruntat în Marea Cameră a Curţii, care se pronunţă în cazurile cele mai importante, în pofida unor semne recente ale unei destinderi între cei doi vecini.

Între încălcările drepturilor omului denunţate de Kiev la CEDO se află tortura, privarea arbitrară de libertate, impunerea naţionalităţii ruse ucrainenilor din Crimeea şi exproprieri.

În această ”petiţie interstatală”, depusă în martie 2014, sunt denunţate de asemenea agresiuni, răpiri şi hărţuirea unor jurnalişti sau preoţi ortodocşi şi imami.

Recurgerea la această procedură interstatală - prin care un stat îl pârăşte pe altul la CEDO - este extrem de rară.

În total, 24 de cazuri de acest fel s-au înregistrat de la intrarea în vigoare a Convenţiei europene, în 1953, dintre care cinci opun Ucraina şi Rusia şi sunt în curs.

În faţa celor 17 judecători din cadrul Marii Camere, reprezentantul Guvernului rus, Mihail Galperin a dat vina pe ”propaganda” Kievului şi a susţinut că militari ruşi au ”împiedicat violenţa” în Crimeea şi au ”protejat” Constituţia.

”Luarea Rusiei ca ţintă este businessul oligarhilor ucraineni”, a exclamat el.

În acelaşi fel, avocatul britanic al părţii ruse Michael Swainston a evocat ”acuzaţii vagi” din partea Ucrainei şi ”probe create piesă cu piesă”.

”Acest caz nu priveşte drepturile omului”, ci este doar un ”paravan” în vederea ascunderii unor ”scopuri politice”, a pledat el.

Invers, reprezentantul ucrainean Ivan Lisşyna a denunţat o ”reprimare motivată politic” şi care ţinteşte ”grupuri vulnerabile, localnici ucraineni, tătari, membri ai armatei, jurnalişti” care ”au în comun faptul că sunt opozanţi ai ocupaţiei” Crimeei.

Avocatul de asemenea britanic al părţii ucrainene Ben Emmerson a pledat că este vorba despre un ”ansamblu structurat de încălcări ale drepturilor omului”.

Anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un război cu sepratişti proruşi în estul Ucrainei, soldat cu aproape 13.000 de morţi.

Potrivit serviciului de presă al Curţii, CEDO urmează să pronunţe o hotărâre în aproximativ un an de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.