Ucraina constată miercuri ”şanse reale ale unei rezolvări diplomatice” a crizei cu Rusia, în urma unor eforturi europene, în ultimele zile, vizând evitarea unui război de amploare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi există şanse reale ale unei rezolvări diplomatice”, apreciază ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, la primirea omologului său spaniol Jose Manuel Bueno, în urma unui maraton diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron la Moscova, Kiev şi Berlin.

Situaţia este ”tensionată, dar sub control”, apreciază el.

Emmanuel Macron a dat asigurări marţi, la Kiev, că preşedintele rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit luni la Moscova, a promis ”să nu se afle la originea unei escaladări”.

Dmitro Kuleba apreciază că sancţiunile elaborate de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite în cazul unei invazii ruse, care ”prevăd decizii fără precedent, foarte dureroase pentru Rusia”, constituie un element important al unei descurajări.

El acuză Moscova de tensiunile actuale, deoarece ”Rusia încearcă să-şi ia revanşa după înfrângerea URSS în Războiul Rece”.

De-acum, subliniază el, ”este vorba despre apărarea întregii arhtecturi de securitate în Europa”, clădită de 30 de ani.

Prezenţa a peste 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană alimentează temeri în Occident cu privire la o invazie a Ucrainei de către Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 şi susţine separatişti proruşi care luptă împotriva forţelor ucrainene în Donbas (est) dn acelaşi an, un război soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de deplasaţi, care nu a încetat niciodată, în pofida acordurilor de pace de la Minsk din 2015.

Moscova cere, între altele, în schimbul unei dezescaladări, o retragere a NATO din Europa de Est, o revendicare pe care Occidentul o respinge.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.