Autorităţile de la Kiev "condamnă cu fermitate” decretul preşedintelui rus Vladimir Putin care facilitează accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, considerându-l drept "o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse. Decizia constituie încă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional”, se arată în comunicatul citat de lefigaro.fr.

Rusia a anunţat luni că facilitează accesul tuturor ucrainenilor la cetăţenia rusă, extinzând o măsură pe care o aplica până acum doar în teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina.

”Cetăţenii Ucrainei (...) dispun de dreptul de a cere cetăţenia Federaţiei ruse potrivit unei proceduri simplificate”, se arată într-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin, publicat luni.

Această măsură extinde la toţi cetăţenii ucraineni această procedură aprobată - în mai - în cazul locuitorilor regiunilor ucrainene Zaporijjea şi Herson, pe care Rusia le ocupă în mare parte de la lansarea invaziei, la sfârşitul lui februarie.

Reprezentanţi ai ocupaţiei ruse în cele două regiuni ucrainene au anunţat că lucrează la un referendum în vederea unei anexări la Rusia.

Moscova permitea accesul la cetăţenia rusă a locuitorilor regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk, cărora Kremlinul le-a recunoscut ”independenţa” înainte să ordone invazia Ucrainei la 24 februarie.

Rusia este acuzată de faptul să distribuie paşapoarte ruseşti vecinilor săi, pentru a-şi impune influenţa.

Înaintea Ucrainei, Moscova a făcut acelaşi lucru în regiunile separatiste proruse Oseria de Sud şi Abhazia, în Georgia, şi în regiunea separatistă prorusă Transnistra, în Republica Moldova.

Ucraina, Georgia şi Republica Moldova sunt toate foste republici sovietice şi au ambiţii occidentale.



 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.