Armata ucraineană anunţă vineri că a respins un nou asalt rus la Avdiivka, un oraş industrial în Donbas (est), vizat în ultimele săptămâni de atacuri ruseşti intense, şi dă asigurări că a provocat adversarului ”numeroase pierderi”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inamicul şi-a reluat atacurile şi nu renunţă la tentative de a încercui Avdiivka”, anunţa în raportul matinal, pe Facebook, Statul Major al armatei ucrainene.

”Militarii noştri menţin ferm liniile de apărare”, dă asigurări Statul Major, care anunţă că armata rusă a pierdut aproximativ 900 de oameni şi 150 de blindate, distruse în această regiune în ultimele 24 de ore.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a publicat o imagine în care apare un vehicul blindat ars şi un cadavru blurat.

”Avdiivka. Războinicii noştri îi distrug pe ruşii care încearcă să atace pe flancuri”, scrie el pe Telegram.

Comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a anunţat joi seara pe Telegram că a vizitat Avdiivka, unde ”adversarul nu renunţă la tentativele de a ne străounge apărarea”.

El a anunţat în mesaj că a discutat cu Comandamentul Tactic despre ”nevoile prioritare” ale unităţilor desfăşurate la faţa locului.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, generalul apare afară, purtând o cască şi o vestă antiglonţ, iar apoi înăuntrul unui post de comandament, într-un adăpost, discutînd cu militari care i-au povestit că au doborât un avion rus de vnătoare de tip Suhoi 25 (Su-25).

”Inamicul foloseşte în mod activ unităţi de asalt, lansează un număr mare de blindate şi a recurs la aviaţie şi artilerie”, a scris Zalujni în mesaj.

Trupele ruse au lansat un precedent asalt la Avdiivka la 10 octombrie, însă primele încercări s-a soldat cu pierderi grele.

Avdiivka, aproape pe linia frontului din 2014, se află la 13 kilometri nord de oraşul Doneţk, capitala regiunii ucrainene cu acelaşi nume, a cărei anexare a fost revendicată de către preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

Oraşul a fost ridicat în jurul unei uzine uriaşe de cocs, care avea până la 4.000 de angajaţi.

În prezent, în oraş se mai află 1.600 dintre cei 30.000 de locuitori de dinainte de război, potrivit primăriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.