Preşedinţia afgană a salutat marţi decizia preşedintelui Donald Trump de a renunţa la orice retragere a Statelor Unite din Afganistan, care deschide calea trimiterii unor trupe suplimentare, un anunţ după care talibanii au proferat ameninţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs solemn foarte aşteptat, Trump şi-a prezentat luni seara (ora locală) strategia în cel mai lung conflict din istoria Statelor Unite, sporind totodată presiunile asupra Pakistanului, acuzat că este o vizuină a ”agenţilor haosului”.

”Este o zi istorică pentru noi. Astăzi (marţi), America a arătat că este cu noi, fără limită în timp”, a reacţionat preşedintele afgan Ashraf Ghani, în cursul unei vizite la trupe, în Kandahar, o regiune considerată ”leagănul” talibanilor afgani.

Talibanilor, Ghani le-a transmis că nu pot ”să câştige acest război. Porţile păcii şi negocierii vă sunt deschise”.

Insurgenţii islamişti le-au promis imediat un ”nou cimitir” americanilor, dacă se încăpăţânează să rămână în ţară.

”Atât timp cât va fi şi numai un singur soldat pe teritoriul nostru şi cât timp ei vor continua să ne impună războiul, noi vom continua jihadul”, au ameninţat ei.

Ca pentru a-şi ilustra vorbele prin fapte, talibanii au revendicat un tir de obuz care a vizat luni seara Ambasada Statelor Unite la Kabul.

RĂZGÂNDIRE

Trump, care a recunoscut în mod deschis că s-a răzgândit în acest dosar spinos, şi-a subliniat convingerea cu privire la faptul că o retragere precipitată din Afganistan ar crea în mod inevitabil un gol, în beneficiul ”teroriştilor” din cadrul Al-Qaida şi grupării Statul Islamic.

”Instinctul meu iniţial era să ne retragem (...), însă deciziile sunt foarte diferite atunci când eşti în Biroul Oval”, a declarat el, după luni de deliberări.

Un oficial american de rang înalt a subliniat că Trump a dat undă verde Pentagonului în vederea unei desfăşurări a maximum 3.900 de militari suplimentari, pe lângă cei 8.400 care se află în prezent în Afganistan, în cadrul unei forţe internaţionale care numără în total 13.500 de oameni.

Această creştere nu este spectaculoasă - Statele Unite aveau 100.000 de militari în Afganistan în urmă cu şapte ani -, însă ea reprezintă o inversare a tendinţei din ultimii ani.

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a anunţat imediat că mai mulţi dintre ei s-au angajat, de asemenea, să-şi suplimenteze trupele.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a salutat marţi ”noua abordare” a Statelor Unite şi a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică, care a intervenit în Afganistan imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001 la solicitarea Washingtonului, nu va lăsa niciodată această ţară ”să redevină un sanctuar al teroriştilor”.

În opinia unor experţi nu este vorba despre o nouă abordare, ci despre ”măsuri deja încercate în trecut”, consideră James Der Derian de la Universitatea din Sydney, sau despre un ”plan provizoriu în vederea opriri războiului şi înaintării talibanilor”, în opinia analistului afgan Feda Mohammad.

La 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, care au determinat Statle Unite să lanseze o vastă operaţiune cu scopul de a înlătura regimul taliban aflat la putere la Kabul atunci, fragilul edificiu democratic afgan este ameninţat de o insurecţie destabilizatoare.

FĂRĂ CEC ÎN ALB

Anunţând o abordare mai pragmatică, Trump a subliniat că americanii nu se află acolo pentru ”a construi o naţiune, ci pentru a omorî terorişti”.

El a avertizat dur Islamabadul, acuzat că le serveşte talibanilor drept bază în spatele frontului.

”Pakistanul are multe de câştigat din colaborarea cu eforturile noastre în Afganistan. El are multe de pierdut continuând să adăpostească terorişti”, a dat Trump asigurări. ”Asta trebuie să se schimbe şi se va schimba imediat!”.

Islamabadul nu a reacţionat imediat, însă armata pakistaneză a preîntâmpinat acest lucru, anunţând că Pakistanul nu va mai adăposti ”vreo structură organizată a vreunei grupări teroriste”.

Luna trecută, Departamentul american al Apărării, a suspendat ajutoare militare în valoare de 50 de milioane de dolari, apreciind că Islamabadul nu face suficient împotriva reţelei Haqqani, aliata talibanilor afgani. Această reţea, de la frontiera pakistanezo-afgană, a fost mult timp considerată ca legată de serviciile secrete pakistaneze ISI.

Preşedinţia afgană a salutat voinţa Washingtonului de a ”vedea securitatea Afganistanului în cadrul unui proces regional”.

Ea a dat totodată asigurări că ”Guvernul afgan acordă prioritate accelerării rigurosului său program de reforme în vederea eliminării corupţiei”.

Trump i-a avertizat pe liderii afgani că ”angajamentul nostru nu este nelimitat, susţinerea noastră nu este un cec în alb”, ”americanii vor reforme adevărate”.

DIALOG CU TALIBANII?

Donald Trump a lăsat de altfel uşa deschisă unui dialog cu anumiţi rebeli: ”la un moment dat, după un efort militar eficient, poate că va fi posibil să existe o soluţie politică incluzând o parte a talibanilor din Afganistan”. ”Dar nimeni nu ştie dacă sau când se va întâmpla acest lucru”, a adăugat el.

Secretarul său de Stat Rex Tillerson a precizat la puţin timp după aceea că Statele Unite sunt pregătite să susţină negocieri de pace între Guvernul afgan şi talibani, ”fără condiţii prealabile”.

Aceştia din urmă nu au comentat pe această temă.

Acesta este primul anunţ prezidenţial de la plecarea, vineri, a lui Steve Bannon, un consilier strategic foarte controversat. Bannon, susţinătorul ”Americii mai întâi”, se opunea unei noi mobilizări militare în regiune.

Aproximativ 2.400 de militari americani au fost ucişi în Afganistan din 2011 încoace, iar peste 20.000 au fost răniţi. În 16 ani, Statele Unite au alocat ajutoare în vederea reconstrucţiei acestei ţări în valoare de peste 110 miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.